Иван Ченчев: 7 месеца в Голема Раковица, откъснати от света, чакат нов мост

16.02.2024 г.

„Преди да Ви задам въпроса – ще покажа подписката на 190 жители и приходящи хора в елинпелинското село Голема Раковица. На 17 юни 2023 г., след обилни валежи, над 35 домакинства от това село бяха откъснати от света, вследствие на разрушаването на единствения транспортен мост, свързващ горния край на селото с останалата част. Вече 7 месеца жителите от горния край на селото нямат никаква транспортна връзка през река Лопушна и са в очакване на реакция от страна на управляващите“.

Това заяви в парламентарно питане към регионалния министър Андрей Цеков народният представител от „БСП за България“, избран от София област Иван Ченчев.

Той постави въпроса и призова министър Цеков да обърне внимание на този случай: „Там има възрастни хора с хронични заболявания, хора в неравностойно положение, възпрепятстван е достъп на екипи на Спешна помощ, на пожарна, на полицейски екипи, излишно е да Ви казвам какво значи да няма мост в едно такова село - възпрепятствана сериозно е и връзката с община Елин Пелин“, посочи Ченчев.

Това село е безкрайно красиво, ако искате да видите нещо, което прилича на Родопите – отидете там, обърна се Ченчев към министъра. „Голема Раковица е в непосредствена близост до яз. Огняново. Там е имало старо килийно училище, прекрасна църква, на която тук от Народното събрание сме обръщали внимание и сме помагали за възстановяването на покрива ѝ. Хората в Голема Раковица заслужават като всички български граждани да имат нормални условия за живот“, подчерта в парламентарния си въпрос народният представител от БСП.

От изложението му стана ясно, че жителите на Голема Раковица са подали сигнала си и до кмета на Община Елин Пелин, до областния управител, до регионалния министър, до председателя на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, до председателя на Регионалната комисия в парламента Николай Нанков и до народните представители от София област.

„Хората търсят максимално съдействие, за да се реши проблемът на селото. Но към момента няма резултат. Затова исках от трибуната на НС да заостря вниманието както на министерството, така и на всички споменати представители на институциите“, добави Ченчев.

И заключи:„Без популизъм – тези хора по никакъв начин не заслужават подобно нещо в 21 век, в страна от Европейския съюз. Ако трябва да се направи някакво временно съоръжение. И се надявам, така както заявихте - поне Вие да направите нещо в края на годината, за да се реши проблема на хората в Голема Раковица."