Александър Симов: Нищо не са отпушили БСП-София - изляха най-мръсните канализационни води в лицата на хората, гласували за промяна на модела ГЕРБ

Фев 16, 2024 Новини БСП в медиите 0 332

Какво да кажем на всички, които защитаваха паметника – онези го нарязаха, но БСП ги подкрепи и вече има 4 комисии. Това е предателство и стрелба в гръб по лявата идея, заяви пред „Денят ON AIR” социалистът

„Коалиционният партньор на ПП - Бойко Борисов, този, който крепи техния кабинет, гласува за всичките им решения и безумия обвинява опозицията, че някъде в страната, на местно ниво са постигнали някакво общо решение. Подобно твърдение граничи с абсурда. Да, някъде по места БСП може да си сътрудничи по различни политики с различни партии, защото това до голяма степен е същността на местното самоуправление. Бойко Борисов обаче го изкарва като някакъв епичен сюжет за предателство, което означава само едно – ротацията наближава, проблемите се увеличават и сега трябва да размием всичко това, обвинявайки останалите”. 

Това заяви в „Денят ON AIR” журналистът Александър Симов, член на Националния съвет на БСП. 

В разговора за София обаче той беше категоричен: „Общинските съветници предадоха всички принципи, които БСП години наред се опитва да защитава. Резултатът от целия този миш-маш се оказа следния: БСП влезе в коловоза на статуквото, прегърнаха се с ГЕРБ, ПП и Спаси София”, посочи социалистът. 

И подчерта, по думите му, важното: „През ноември месец чух лидерът на БСП-София Иван Таков, който каза, че „за нас Паметникът на Съветската армия е червена линия, много важна тема”. През декември тези зомбита с флексове преминаха тази червена линия. И в нарушение на закона нарязаха паметника. И само месец-два по-късно БСП гласува заедно с тях”. 

„Тук е много очевидно как задкулисието си осигури управление – натовариха всички партии в една каруца само и само да вдигнат паяжината. И аз като обикновен социалист трябва да търпя подобно предателство и стрелба в гърба? Съжалявам – не”, реагира Александър Симов. 

В отговор на въпрос на водещата дали ще бъдат изключени, той отговори: „Това решение може да бъде взето само от НС. Ние не сме „Възраждане”, не сме ГЕРБ, не сме ПП”. 

Социалистът оспори тезата на БСП-София, че с гласуването са отпушили работата на Общинския съвет в столицата: „Нищо не са отпушили. Това не е отпушване. Това е изригване на най-мръсните канализационни води в лицата на хората в София, които гласуваха за промяна”. 

„Това, че БСП-София и ГЕРБ-СДС имат аналогични позиции също е странно”. Така Александър Симов отговори на репликата на водещата за поисканата от двете групи в ОбС оставка на областния управител на София Вяра Тодева. И добави: 

„Тодева, когато и да си тръгне – все й е малко. Тя отдавна трябваше да се е махнала. Но в случая говорим за един важен принцип – за предателството и стрелбата в гръб на лявата идея”. Защото вижте какво се получи – на изборите БСП успя да се представи като алтернатива на това, което задушава града толкова много време. И в същия момент направи джумбуш с тях. И това да се размине, и да ми валят някакви декларации от дежурните партийни апаратчици, че приемат подобно решение. Не го приемам. Аз съм гласувал за БСП в София – гласувал съм за тези общински съветници. Но не съм гласувал да подкрепяме ГЕРБ и тези, които нарязаха паметника”.

„Направили го, за да отпушат работата на ОбС. В името на каква политика? Ако утре в СОС се обединят, за да нарежат още един паметник – как БСП ще го спре?”, реагира социалистът. 

Александър Симов не скри, че продължава да се пита: „Защо? Каква е цената на това да приемете да гласувате за председател на ПП? 4 комисии ли е цената на БСП-София? Това ли е голямата ни битка толкова години, за да предложим алтернатива на ГЕРБ? Ако утре или след месец съдът каже, че ще има нови избори в София – какво ще кажем на хората? С каква кампания излиза столичното БСП? Ние отпушихме работата на СОС и това ще ни донесе нова подкрепа и гласове?”

Той се аргументира с още един пример защо въпросът е важен и принципен: „Наскоро ми се обади един човек от Монтана – преди това той идваше на няколко пъти да защитава Паметника на Съветската армия. Няма общо с БСП. Но е радетел на това да се запази историческата памет. Когато стана това в СОС, той ми се обади, държейки ми сметка „как сте позволили те да подкрепят и легитимират рязането на този паметник”. Какво да кажа на този човек – онези нарязаха паметника, но за сметка на това ние вече имаме 4 комисии?”

Симов бе категоричен: „Това, в което влязоха БСП-София е коалиция – никой да не се опитва да заблуждава, че това е временен съюз. Историята учи, че временните решения са най-трайни”.