Деян Дечев: Управляващите излъгаха, че Австрия няма да ни връща бежанци

Фев 14, 2024 Новини БСП в медиите 0 461

БСП осигури 420 млн. лв. помощ за земеделците, а сега тя е едва 150 млн. лв. – темата не е затворена

„БСП поиска изслушване в парламента на Бойко Борисов, като председател на външна комисия, както и на премиера Денков и вицепремиера Габриел, за да разберем какво точно се случва дошлите от Австрия бежанци.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Деян Дечев в ефира на NOVA News.

Според него е притеснително, че самият председател на Комисията по външна политика не знае какъв е точния брой на пристигналите мигранти.

„Проблемът е, че управляващите излъгаха, когато казваха, че въобще няма да има върнати в България бежанци по Дъблинското споразумение”, уточни Дечев.

По думите му, при положение че външната политика уж е ключова за сглобката, ресорната парламентарна комисия да заседава едва пет пъти за осем месеца е крайно недостатъчно. Въпрос, на който управляващите трябва също да дадат отговор, е защо дори веднъж на нея не е обсъждана темата за Шенген.

„Ако има намерено работещо решение за земеделците, аз ще се радвам, но при положение че министър Вътев не успя да защити това, което БСП осигури на земеделците в предходните години, а именно 420 млн. лв. за преодоляване на последиците от войната в Украйна, сега тази помощ е едва 150 млн. лв., според мен и според 26 браншови организации темата не е затворена”, коментира Деян Дечев.

Според народният представител е атестация за работата на ръководството на Министерството на земеделието, че това са вторите национални земеделски протести само в рамките на няколко месеца.

„Борбата за постове в сглобката е толкова жестока, че аз не изключвам това да доведе до предсрочни парламентарни избори. БСП е в добра кондиция и готова за тях”, каза още Дечев.