Иван Ченчев към управляващите: Най-накрая чухте БСП за националната детска болница

14.02.2024 г.

„Важно е това, че Народното събрание днес дава ясен знак – че взима присърце въпроса с многопрофилната национална детска болница. Но ще обърна внимание на факта, че когато ние от БСП говорехме, че въпросът е спешен, неотложен, че много сме закъснели, вече няколко състава на Народното събрание – не бяхме чути. Може би си спомняте дискусията миналата седмица, когато тук, от тази трибуна, БСП защитихме нашето право като вносители на решение за създаване на временна комисия, която да установи какво се случва. Защото е срамно толкова години да се говори за национална детска болница и да няма национална детска болница в страна член на Европейския съюз“.

Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев от парламентарната трибуна днес.

„Ченчев  посочи: „В решението пише, че в 7-дневен срок министърът на здравеопазването трябва да даде отчет. Вносителите са направили този проект за решение на 21 декември 2023 г. Като е толкова спешно и е в 7-дневен срок, защо не го внесоха да го гледаме в залата веднага след ваканцията? Изведнъж стана много спешно. По принцип така трябва да бъде, когато става дума за  здравето на децата, но не е ли това в отговор на отхвърленото предложение на БСП за създаване на временна комисия?“

„Въпросът със сроковете  - за доклади на министъра, за създаване на интернет страница и други, е интересен, някъде и спорен. Но в решението от 4 точки няма най-важното - обозрим срок, от който ние да се ориентираме кога трябва да приключи този проект“, заяви социалистът.

Иван Ченчев припомни, че в дискусията преди Коледа е станало ясно, че мястото за болницата също е спорно. „Разбрахме, че там текат отчуждителни процедури, но най-накрая все пак има консенсусно решение по този въпрос. Въпреки че отново подчертавам – районът е неподходящ, стана ясно, че двама районни кметове ще трябва да правят проекти, Околовръстното шосе трябва да се разширява, не е ясно с тази инфраструктура кога ще са готови от общината, а защо не и от държавата“, посочи още народният представител от БСП.

Ченчев бе категоричен: „Трябва да има някакъв записан срок, за да се знае в какви рамки върви този проект и дали всичко се случва навреме или някой някъде пак протака. Защото в дискусията чухме, че в тази Здравна инвестиционна компания, която е създадена, има секретарки, шофьори, които взимат пари и досега никой не знае за какво са взимани тези пари.“

Той приветства създаването на сайт и публичността по проекта, но призова за реална прозрачност, така че Народното събрание адекватно и ежемесечно да следи какво се случва. „Защото досега не беше ясно. Знаете, че през  2020 г. Министерски съвет взе едно решение да отпусне 100 млн. лв. за изграждане на националната многопрофилна детска болница. И към днешна дата изобщо не се знае къде са тези пари. Добре ще е в този отчет на министъра да фигурират тези данни и да се разбере изпълнено ли е и как решението на МС“, подчерта зам.-председателят на парламентарната група на социалистите.