Кристиан Вигенин: Общинските съветници зачеркнаха дългата борба на БСП да смени модела на управление в София

Фев 12, 2024 Новини БСП в медиите 0 375

БСП отказа предложението да участва в националната сглобка, защото това е принципната позиция

Спорът за външен министър е чисто партиен, а не как да се подобри външната политика на България

„Националното ръководство на БСП свали доверието си от общинските съветници в София. Това, което се случи, можеше да се случи и без гласовете на БСП – без да се нарушава политиката на партията и да се правят безпринципни компромиси. Това е удар по цялата партия и каквито и да са обясненията днес, няма как това да остане без последствия.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на „Тази сутрин“ по bTV.

Според него би било полезно да се създаде експертна група, която да следи всяко едно решение на Столичния общински съвет оттук нататък.

„Това, което се случи – съветниците от БСП да се окажат, първо, в коалиция в подкрепа на председател от „Продължаваме промяната“, след което внезапно се оказаха в една друга коалиция за разпределяне на местата в комисиите – се случи в един ден. Нямам никакво съмнение, че тази коалиция, която те наричат некоалиция, по примера на случващото се на национално равнище, ще продължи да функционира по подобен начин вече с друг тип решения“, посочи той.

Вигенин припомни, че политиката „всички на масата“ е характерна за СОС още от 90-те години и е имало  дълга борба за промяната на този модел.

„Борба, която беше зачеркната не само от съветниците от БСП, а от всички, които се включиха в това. Виждате каква е реакцията на „Възраждане“, защото те също се оказаха в подобна ситуация. Какво мотивира съветници, които са получили доверието на софиянци за една друга политика, да се окажат в друг отбор – не мога да си го обясня по друг начин, освен някакви поети ангажименти“, коментира социалистът.

По неговите думи въпросът е принципен, а не на разпределяне на порции. Той обърна внимание, че на национално равнище БСП е имала предложение да бъде част от сглобката, но е отказала, защото принципната позиция е да защитава своите политики като опозиция.

„В София партията е разделена. Една малка част подкрепят това, което се случи, но получихме много обаждания, декларации, позиции и искания за по-категорични мерки. Ще преценим как да реагираме. Градската организация трябва да поеме отговорност за ситуацията. Предстои да видим дали ще се разграничи от общинските си съветници, както направи националното ръководство“, каза още Кристиан Вигенин.

Според него ПП-ДБ и ГЕРБ са имали мнозинство да управляват столицата заедно, както го правят на национално равнище, но това е добре планирана акция на ГЕРБ да изолират ПП-ДБ.

„ГЕРБ ще си оставят кадрите, които трябваше да бъдат сменени. Няма и да има преглед на ситуацията в Столична община, защото там се формира едно различно мнозинство – нещо, което стана с подкрепата на съветниците на БСП, което е абсолютно недопустимо“, подчерта Вигенин.

По неговите думи воденият на национално равнище дебат не е отговорен към българските граждани, защото това не е дебат как да се подобри външната политика на България, а кой да застане на позицията външен министър.

„Това е един чисто партиен спор кой да има тази позиция, защото тя дава възможност за широки външнополитически контакти“, обърна внимание Кристиан Вигенин.

Според него нито позициите на министър-председател и външен министър трябва да бъдат съчетавани, нито  акад. Денков има познанията и опита да бъде ефективен външен министър.

„Тези заплахи, че заради външния министър ще съборят правителството, звучат като буря в чаша вода. Занимават публиката с кадрови въпроси, вместо да говорим за политика. Очаквам все пак те да отчетат какво са свършили във външната политика и във всичко останало“, коментира още Вигенин.

По думите му в БСП тече подготовка за предстоящите европейски избори.

„Нашата цел е да затвърдим и надградим добрите резултати от местните избори. Ако изборите се окажат 2 в 1, не е толкова сложно да направим така, че подготовката за евроизборите да се разшири. Не се притесняваме от национални избори, може би е дошло времето за тях‘, каза в заключение той.