Христо Проданов: Общинските ни съветници, които подкрепиха сглобката в СОС реално се сдружиха с ГЕРБ

Фев 10, 2024 Новини БСП в медиите 0 568

10.02.2024 г.

"Питайте ги защо не са спазили решението. Аз в лично качество се срамувам от тяхната постъпка. Поради тази причина хората все по-малко излизат на избори. В кампанията за местните избори казвахме, че искаме да разрушим модела на ГЕРБ и няма да се сдружаваме с тях. Вчера след като беше избран председател на СОС включително и с гласовете на част от нашите общински съветници - после с ГЕРБ избраха комисии и си разпределиха. Това е изключително предателство. Единствено Диана Тонова постъпи така, както трябва да се прави в политиката. Това е предателство и към делегатите на градската конференция и другите социалисти, които са работили в кампанията. Има принципни въпроси, които не бива да се нарушават. Например преди 2 месеца ПП-ДБ срутиха паметника на Съветската армия. И на базата на това, което сме получили като резултат - очевидно хората са дали мандат на други партии да решават тези въпроси. Какви ще бъдат последствията спрямо тези общински съветници ще реши Националния съвет. А днес ИБ оттегли доверието си от тези общински съветници, които нарушиха принципите и политиката на БСП." Това заяви народният представител от БСП Христо Проданов в ефира на Euronews.

Социалистът бе категоричен, че голяма част и редовите социалисти в София са изключително възмутени от това, което са направили общинските съветници на партията. "По този въпрос има една малка група хора, които са заинтересовани това да се случи. Според мен няма нито един разумен мотив да се постъпи толкова предателски. Първо подкрепиха предложението на ПП-ДБ за председател, а после се гушнаха с ГЕРБ, за да си направят комисиите. Оттук-нататък не мога да предвидя тези хора какво ще направят. Имаше изрично решение на НС на БСП, че е недопустимо това, което се чува, че ще направят. НС на БСП потвърди първото решение на Градския съвет, където се казва, че имаме един кандидат за председател на СОС - Диана Тонова. Какво впоследствие ги накара да постъпят по този предателски начин - трябва те да бъдат питани", добави Проданов.

Той коментира и скандалите около предстоящата ротация в управляващата сглобка. "Като цяло това в момента ми изглежда на изнудване. В началото като се правеше сглобката пак имаше прехвърчане на искри. Те постоянно се карат и сдобряват. Аз не си спомням Борисов два последователни дни да е казал едно и също. В момента Борисов и Пеевски се намират в златния си век - те управляват държавата и дърпат конците. А тези ПП-ДБ, които излъгаха избирателите си в момента са им смокинов лист", обобщи народният представител от БСП.

"БСП винаги е готова за избори и сме го доказали в годините. Ние имаме структури в цялата страна и утвърдени програми, които могат веднага да отреагират и последните 2 години сме правили 5 последователни парламентарни избора. И без това предстоят избори за Европейски парламент", каза в заключение Христо Проданов.