Георги Свиленски, БСП: Разграничаваме се от общинските ни съветници, които върнаха модела ГЕРБ в София

Фев 10, 2024 Новини БСП в медиите 0 530

10.02.2024 г.

"БСП 17 години и половина се бори с модела ГЕРБ в столична община. Моделът на Борисов който започна в Столична община, пренесе се в държавата и беше на път 20-та година да бъде отхвърлен благодарение на протестите. И същите тези ПП го възстановиха първо в държавата преди 9 месеца и вчера този модел същия беше върнат в София. Най-голямото омерзение, което има в мен като социалист е, че това се случи и с помощта на моите другари. Те само в рамките на 1 ден станаха коалиционни партньори на ПП, ГЕРБ и на всичко порочно, което може да се случи. Понеже и вчера ги слушам как обясняват това като техническо и временно решение - не уважаеми господа, това е политическо решение. Техническо решение е кога ще започне заседанието, но избора на председател е политическо решение. И в решението на СОС пише, че председателя е избран с мандат от 4 години И не им вярвайте, като ви казват, че е временно, техническо и административно." Това заяви народният представител от БСП и зам.-председател на парламентарната група Георги Свиленски , който прочете решението в предаването "Панорама" по БНТ.

Според него не е работа на партиите на 3-то, 4-то и 5-то място да осигуряват мнозинство. "Тези хора, които преди 2 месеца събориха паметника на Съветската армия и след това си направиха парти с торта с отрязани ръце, крака, глави на деца - тези хора нашите съветници ги избраха за председател на общинския съвет. Ето го решението на Националния съвет: "На 20-ти януари ГС на БСП да издигне кандидатурата на Диана Тонова за председател на общинския съвет. Общинските съветници на БСП в гласуването за избор за председател на СОС да не подкрепят създалите се мнозинства в ОбС и да не гласуват за друг кандидат освен Диана Тонова." Те не само не издигнаха Диана Тонова, те сформираха друго мнозинство и гласуваха за друг кандидат", уточни социалистът.

"Двама съветника Ваня Григорова и Диана Тонова не са гласували и са спазили решението. Остават 6 съветника от БСП и един от коалиционния партньор Левицата. Някъде чували ли сте я Мая да вземе отношение за Столична община? В политиката най-важното е да си последователен и да изпълняваш решенията на органите, които са те изпратили там и на гражданите, които са те изпратили. Българските социалисти не са ни изпратили, за да върнем ГЕРБ на власт, а от вчера те управляват София с новосформираното мнозинство. Затова днес ИБ взе категорично решение, че се разграничава от гласувалите общински съветници , те вече не представляват БСП а само себе си. Националният съвет ще предприеме необходимите мерки за партийно въздействие спрямо устава", обясни Свиленски за създалата се ситуация в СОС и бе категоричен, че НС на БСП ще предприеме съответните мерки срещу нарушилите решението на висшия партиен орган.

По думите му е най-добре Ники и Кики да отиват на екскурзия и да си пътуват , а правителството, в което всеки ден са на различно мнение да падне. "Делян Пеевски води за ръка Кирил Петков при Борисов. Асен Василев ходи с Данчо Цонев за ръка - ходят си по двойки. Да отиваме на избори. Хубаво е, че вече лъсна истинския образ и на ГЕРБ, и на ПП, и на ДПС. Вече всички знаят кой кой е в българската политика. И че БСП остана единствената принципна и не предаде хората, които ни изпратиха в НС. Надявам се да произтече един резултат, който да даде на България правителство, което да решава проблемите на България", обобщи той.

"Важното е, ако може да се върне морала в политиката. В момента няма морал в политиката в България. Свидетелство за това са действията в СОС и ежедневните действия на управляващите в сглобката, които ги е срам да се нарекат коалиция. Това трябва да изчезне и да е ясно кой управлява и кой е опозиция. Не може да си и двете. Когато всички седнат на масата да управляват - опозиция стават гражданите", каза в заключение Георги Свиленски.