Манол Генов: Непрофесионални действия на БАБХ доведоха до унищожението на хиляди птици в Брезово

09.02.2024 г.

Кога и какви мерки са предприети по предотвратяване на епидемия при възникалото огнище на птичи грип по птиците в животновъдни обекти в община Брезово, обл. Пловдив?

Такъв въпрос зададе народният представител от „БСП за България“ Манол Генов към министъра на земеделието Кирил Вътев по време на парламентарен контрол.

„Известно е, че ненавременните действия и всяко забавяне в ликвидиране на огнището води до завишен риск от заразяване и на други птицевъдни обекти“, добави той.

По думите му, информацията на местните хора се различава от информацията, подадена от регионалното звено на Българската агенция по безопасност на храните.

„Хората говорят за три огнища, за едното от които не са взети навременни мерки – не знам дали поради некадърност на ръководството, поради незнание или нещо друго – но аз внимателно проследих хронологията. Още на 11 януари в лабораторията са открити тези щамове на птичия грип. Веднага операторът, който обслужва тези птицевъдни обекти, информира БАБХ. Оттам му казват да даде оферта колко ще струва загробването. Кметът на община Брезова изпраща писмо с информация за мястото, където ще бъдат загробени птиците. Но всичко това води до второ и трето огнище“, подчерта Генов.

Според социалиста, от БАБХ са се опитали да подбият цената за загробването.

„Миризмата на нестандартни практики се усеща много ясно. Вървят и слухове, че собственикът на една от тези ферми си ги е закарал в кланицата и си е свършил работата“, коментира депутатът.

„Завишете контролната дейност към тази агенция, за да не се стига до такива непрофесионални действия, които са довели до унищожението на 10 000 птици“, обърна се към министъра Манол Генов.