Нинова: Организираме колективен иск срещу повишените цени от мобилните оператори

09.02.2024 г.

„Битката ни с несправедливото увеличение на цените на мобилните оператори продължава. Организираме колективен иск през Федерацията на потребителите.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

„Много хора нямат възможност да си наемат адвокати, да плащат разноски. Не им стигат парите да си платят телефоните, камо ли да водят дела. Затова през организираме т.нар. колективен иск. Подготвили сме типова жалба, която ще качим и всеки може да си я попълни и да я подаде във Федерацията на потребителите. Няма да плаща такса. Ние поемаме отговорността да заведем колективен иск за обявяване на неравноправни клаузи в договорите на мобилните операторите, както и за обезщетение на тези, които вече са платили по-високите такси“, обясни Нинова.

По думите на председателя Федерацията на потребителите Емил Георгиев българският потребител е най-изтерзаният в целия ЕС, за което обвини държавните органи и бездействието на парламента. Той припомни скорошния случай, при който се разбра, че председателят на Комисията за защита на потребителите е скрил 3 доклада и има съмнение за вземане на подкуп.

„С години Народното събрание не се съобразява с директивите на Европейската комисия. Там е записано, че при такива нелоялни търговски практики санкцията е минимум 2 млн. евро. При нас максималната санкция е 50 хиляди лв. Това е рай за всеки, който нарушава законите и директивите“, каза още Георгиев.