Иван Петков към вътрешния министър: Тествате ли информационните системи на МВР и КАТ преди да ги пуснете – гражданите се жалват

Хората са принудени да доказват с дни валидността на застраховка „Гражданска отговорност” - при добро електронно управление това няма да става, заяви социалистът

„В контекста на борбата на страната ни да стане пълноправен член на Шенген безпроблемната и качествена работа на информационните системи на МВР е от първостепенна важност”. 

Това заяви народният представител от „БСП за България” Иван Петков и се обърна към вътрешния министър Калин Стоянов поставяйки следния проблем: 

„Често получавам сигнали от граждани за различни проблеми в редица системи и по-конкретно в тези на КАТ. Гражданите биват сакционирани заради невъзможността на патрулите да потвърдят в системата валидна застраховка „Гражданска отговорност””, съобщи Петков. 

Народният представител от БСП добави, че с него са се свързали потърпевши граждани. По думите му те са представили документи за валидна застраховка „Гражданска отговорност” при спряна проверка, свързали са се и със застрахователя, който е потвърдил автентичността и въпреки това са били глобеви поради проблеми в системата на МВР. „Самите полицаи са казали на хората на следващия работен ден да отидат в съответното териториално поделение на КАТ и да поискат отмяна на наложеното наказание”, посочи Иван Петков. 

След като представи конкретния случай социалистът се обърна към МВР-министъра Калин Стоянов: „Имате ли информация за тези проблеми и какво ще предприемете за нормалното функциониране на системите на МВР в частност на КАТ? „ 

След отговора на министър Стоянов, народният представител от „БСП за България” заяви: „Видимо е, че има проблеми с комуникацията, най-вече в електронното управление. В последните седмици стана ясно, че една също така рекламирана система на МВР не работи – а именно тази за невръчените фишове”. 

„Трябва сериозно да промените подхода на работа, най-вече в областта на електронното управление. Защото, оставаме със съмнението, че тези услуги се предоставят на гражданите, без да бъдат тествани. За нас това е неправилно”, заключи Иван Петков.