Иван Ченчев: Кой и как отне част от имота от паметника на културата „Знаме на мира”?

След отправено парламентарно питане министърът на културата покани зам.-председателя на ПГ на „БСП за България” на среща в МК, за да се запознае на място с пълната документация по казуса

Преди да зададе въпроса си народният представител от „БСП за България” Иван Ченчев постави принципен въпрос: 

„Входирал съм въпроса си към министъра на културата на 4.12.2023., сега сме вече началото на февруари 2024 г. Прави впечатление, че много често парламентарните питания отпадат, тъй като министрите са в командировки в чужбина. Разбирам, че външнополитическото положение е деликатно, но вътрешнополитическото – също. Има много проблеми за решаване  в държавата ни и смятам, че българските министри трябва по-често да се задържат у нас”, заяви Иван Ченчев и изложи конкретиката на питането си:

„С писмо до министъра на културата Кръстьо Кръстев директорът на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език д-р Иван Капурдов задава въпрос относно заповед от 26.07.2023 г. на главния архитект на София тогава Здравко Здравков. Въпросът е свързан с правата на арх. Здравков да се разпорежда с публична държавна собственост. А цитираната заповед отнема голяма част от имота, принадлежащ на монумента „Знаме на мира”, който е групов паметник на културата, комплекс, състоящ се от монумент и парк около него”, посочи зам.-председателят на ПГ „БСП за България” и член на Комисията по култура и медии в НС.

Иван Ченчев показа скица-снимка, за да се види каква част от територията на комплекс „Знаме на мира”, известен и като „Камбаните” се отнема, и постави поредица от въпроси: 

„Кой служител на Министерство на културата е съгласувал проекта на скица и защо? Моля да ми се предоставят документи, които са дали законова обосновка  на този съгласувателен подпис. Кой в йерархичната стълбица на МК е приел, одобрил съгласувателния подпис на служителя? Защо министърът не е бил уведомен на парафирането на скицата, след като с този подпис се дава възможност на трета страна да ощети Министерство на културата? Защо ръководството на лицея не е било информирано при положение, че лицеят стопанисва монумента? Какви права да се разпорежда с публична държавна собственост има главния архитект на София арх. Здравко Здравков? Правото да се разпорежда с публична държавна собственост не е ли на Министерски съвет? След подаденото възражение от д-р Иван Капурдов какви действия са предприети от министерството по повод възникналия казус?”

След предоставената от министър Кръстев фактология народният представител от „БСП за България” заяви: 

„Дадохте ми отговор, който изисква юридически анализ. И това ще бъде направено, тъй като заинтересованите страни не са запознати с това, което вие изразихте в отговора. Нещо повече – те не срещат никакво разбиране от страна на общинската администрация в София”. 

Иван Ченчев добави: „Ще продължим да изясняваме казуса, тъй като не е тайна, че отдавна има апетити за имота на комплекс „Знаме на мира”. 

Тук министърът на културата отправи покана към зам.-председателя на ПГ на „БСП за България” Иван Ченчев за среща в Министерство на културата, за да се запознае с документацията на място.