БСП към сглобката: Действате на проба-грешка, по-добре не предлагайте нищо в енергетиката

Предупредихме ви, че внасяте хаос, нефтените рафинерии ви издърпаха ушите, обърна се проф. Гечев към управляващите

„Преди няколко месеца парламентът прие промени в структурата за съхранение на нефт и нефтени продукти. Сега обаче връщате предишното състояние и ние така можем в този парламент да си променяме законите всеки няколко месеца. Това показва, че юридическата мощ на тази сглобка е много притеснителна.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. 

Той обърна внимание, че това не е първия път, в който подобно нещо се случва: „Преди няколко месеца министърът на финансите искаше да облага газа, който преминава през страната. И тогава всички скачахте и казвахте, че това е най-хубавото нещо. Ние от БСП предупредихме, че това е глупост и единственият ефект ще бъде фалит на „Булгартрансгаз”. Усетихте се, променихте го. Този законопроект е абсолютно същото.”

По думите на Стойнев управляващото мнозинство не знае какво прави в този парламент и действа на „проба-грешка”.

„Най-добре е просто в енергетиката да не предлагате абсолютно нищо, за да не се налага да го поправяме след 2-3 седмици и да връщаме старото положение”, подчерта социалистът.

„Кои са имената на „експертите”, които разиграват българската икономика и чуждестранните инвеститори и ни карат през ден да приемаме закони и поправки на законите? Кой е министърът, който е предложил – незабавно му искаме оставката, тъй като внася хаос в запасите от нефт и нефтени продукти в България”, реагира народният представител проф. Румен Гечев.

Той обърна внимание, че още първия път, когато се е променял този закон, БСП е предупредила какво ще се случи.

„Казах ли ви, че не е възможно за една година 100% от запасите да останат в България? Казах ли ви, че не може и 50% да се постигне след 3 месеца? Казах ли ви, че това ще доведе до хаос в запасите и върху работата на не само една рафинерия, а има и други рафинерии в България, освен тази, срещу която сте се насочили? И точно другите рафинерии ви дръпнаха ушите и ви казаха, че сте направили голям гаф, тъй няма как да инвестират стотици милиони, за да изпълнят тази налудничава мисия”, каза още проф. Гечев.

И заключи: „Това е наистина един признак на това как не трябва да се работи. И всичко това - подчинено на някакви антируски закони, които всъщност нанасят щети на България.”