Гуцанов: Внасяте лобистки закон, който ще унищожи и Черноморието, и туризма ни

Само за половин година управление успяхте за унищожите енергетиката, на път сте да закриете ТЕЦ-овете, обезкръвихте Българската армия, заличавате историята – сега посегнахте и на туризма, остро заяви социалистът

„Проектът на закон, който предлагате ще унищожи и българското море, и българския туризъм. Разбирам, че сте лобисти, но поне първо да бяхте приели Закон за лобизма и тогава да вкарвате този закон. Защото, през последните две години за пореден път се мъчите да го прокарате през Народното събрание“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов в дебата по Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

Борислав Гуцанов се обърна към управляващото мнозинство от сглобката с думите: „Управлявате само от половин година – но, за половин година успяхте да унищожите ядрената енергетика, успяхте да направите една далавера, заради която българската икономика и всеки един български гражданин ще бъдат ощетени. С 25 милиарда ще бъде ощетена българската икономика с това, което правите с „Козлодуй“ и с „Белене“, на път сте да затворите ТЕЦ-овете, направихте така, че да намалите боеспособността на Българската армия още повече, унищожавате българската история. А сега вече посягате и на българското Черноморие и на туризма“, заяви социалистът.

„Вие можете ли да седите на плажа и срещу вас да се върти перката за генериране на електричество? Г-н Мирчев и Икономов, ако отидете на плажа – с пръчки ще ви изгонят, ако ви разпознаят“, обърна се към вносителите народният представител от „БСП за България“.

По думите му в част от докладите се говори, че ветропарковете нямало да пречат на корабоплаването. „А някой нещо да спомена за туризма?  Предполагам, знаете, че имаше подобни проекти за изграждане на ветропаркове над „Албена“ и, слава богу, успяха да ги спрат, защото щяха да закрият курортния комплекс. Или вие вече сте си купили къщите в Гърция и там ходите на почивка, и ви е все едно българските граждани къде ще отидат?“, реагира Борислав Гуцанов.

Народният представител от „БСП за България“ бе категоричен, че такива ветропаркове няма нито във френската Ревиера, нито в испанската Ревиера, нито в Италия, Гърция, Турция. „Да, има ги в Северно море, но в Северно море някой да ходи на плаж?“, посочи Гуцанов.

Той постави следващият въпрос - какви са дълбочините в Северно море и какви са в Черно море? „Изграждането на едно такова съоръжение на дълбочина от 200 до 300 метра ще струва много скъпо и, разбира се, че инвеститорът ще гледа да го разположи по-близо до брега. От огромно значение е на каква дистанция от брега ще е всяка една вятърна мелница“, посочи социалистът.

Борислав Гуцанов се аргументира с още един пример от сектор енергетика: „От 8760 часа, които имаме през годината - около 1600 часа могат да бъдат ползвани от ветрогенераторите. През останалото време не могат да бъдат ползвани ветропарковете. И вие заради тези 1600 часа сте готови да унищожите българската земя? Защото, на колко места по българската земя се сложиха паркове и това вреди на селското стопанство. А сега ще го направите и в морето – за да затворите още една икономика – туристическата“, реагира народният представител от „БСП за България“.

Той репликира и един от вносителите: „Г-н Мирчев, изумен съм от „познанията“ ви – че вятърните паркове са базова мощност. България има потребление от 38 милиона мегаватчаса годишно, предполагам, че го знаете. 3.8 милиона са само от възобновяеми източници 16 милиона са от Атомната централа, 17 милиона са от ТЕЦ-овете. Поне вижте основни данни“.

След което се обърна към всички народни представители от ДБ: „Господа демократи, които акустирахте на плажа на г-н Доган като десантчици и, благодарение на това, се върнахте в политиката, г-н Доган построи една къща на плажа, но изглежда като пионерче в сравнение с това, което вие искате да направите – да унижощите цялото Черноморие и да затворите туризма. Вие наистина сте опасни за страната ни и единственото, което трябва да направите е да си подадете оставката“, призова социалистът.

Борислав Гуцанов бе категоричен: „Безочие и връх на лобизма в името на чужди интереси – това виждаме в залата днес. И дори е ясно кой стои зад това, надявам се в следващите дни да стане и публично. Ако си мислите, че сте много прикрити – дълбоко де лъжете“.

Народният представител от БСП добави: „Като говорите за енергийна независимост да ви припомня – това, което вие направихте със закриването на възможността „Белене“ да работи и с „Козлодуй“, е най-голямото предателство в енергетиката. И тук въобще не става въпрос за енергийна независимост, а за поредното унищожаване на една индустрия – туризма. Предлагате да бъде унищожена цялата туристическа индустрия. Поредното предателство към българската икономика и граждани, което ще направите днес“, заяви Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.

„БСП ще внесе между първо и второ предложение аргументирани, разумни и национално отговорни предложения, заключи социалистът.