Нинова към министър Богданов: Закривате ДКК и престъпленията на ГЕРБ за милионите, хвърлени в язовирите и водопровода в Перник, са заметени

БСП и екипът ни в Министерството на икономиката доказахме, че държавните предприятия могат да работят добре – днес вие ги тикате към овладяване от частни интереси, заяви лидерът на социалистите и бивш икономически министър

„Публично обявихте, че имате намерение да преструктурирате ДКК или да я закриете. Мотивите ви – българските граждани нямало да плащат лихви по договорите за кредит от ББР. Това не знам как да го определя. Може би като икономически неграмотно изказване. Защото по тези договори българските граждани не плащат лихви - държавните предприятия не получават финансиране от държавния бюджет, нито по друг начин чрез държавни средства. Това са им собствени средства, те си плащат лихвите от дейност и от печалба. Българският гражданин не плаща и една стотинка, за да кажете, че една от причините да искате да закривате компанията е, че българите няма да плащат повече лихви”.

Това заяви лидерът на БСП и бивш икономически министър Корнелия Нинова във въпрос към министър Богдан Богданов.

На второ място тя посочи: „Заявихте - ще се намалят бордовете на дружествата. От 80 в момента вече са 70 и може да станат 30. Вие и сега може да намалите бордовете на дружествата, без да закривате ДКК”.

Третият акцент, поставен от Корнелия Нинова по повод намеренията на министъра ДКК да бъде закрита:

„Заявихте – „да действат на пазарен принцип и няма да разчитат на държавни поръчки и възлагания”. Те и сега действат на пазарен принцип. Но, държавната и частната собственост е равнопоставена - как така частни фирми да могат да вземат държавни поръчки, а искате да лишите държавните фирми от такива?”, попита Нинова и постави конкретен въпрос:

„Какво ще правите с ВМЗ-Сопот, които изпълняват държавната поръчка на Министерство на отбраната за обновяване на боеприпасите, които МО изпрати в Украйна? Ако лишите тези дружества от възможност да изпълняват държавни поръчки и да работят на пазарен принцип, питам ви - как ще изпълнявате военните поръчки на МО?”.

На четвърто място Нинова подчерта проблема с финансовите отчети: „Няма финансови отчети на държавните дружества в ДКК от 2021 г. Последните са тези, които аз и нашият екип сме оставили в Министерство на икономиката през 2022 г. като отчет за 2021 г. „Кинтекс“ – никаква финансова информация – нито на сайта, нито в ДКК. В Търговския регистър – последният отчет е от 2021 г. „НИТИ” – същото положение, никаква информация, 2021 г.– последен отчет. „Ел би булгарикум” – 2022 г. „Еко антрацит” – 2021 г. Национален институт за изследване и сертификация – 2021 г., „Екоинженеринг” – 2021 г., Институт по маркетинг – 2021 г.”.

Веднага след това лидерът на социалистите и бивш икономически министър попита: „Какво е финансовото състояние на тези дружества? Искате да закриете ДКК, но от 2021 г. няма никаква прозрачност и публичност за финансовото състояние на държавните предприятия в България. Вие и мнозинството, което ви излъчи постоянно се биете в гърдите за прозрачност и публичност – затова искаме да знаем какви са конкретните финансови резултати на предприятията”.

Корнелия Нинова припомни: „Отчетите на ДКК – тези, които сме оставили ние са едни нормални, финансови отчети. От служебния кабинет насам до днешното правителство, 3 са публичните отчети и завършват по следния начин, каза Корнелия Нинова като даде пример с отчета на първия служебен кабинет на Румен Радев: Отчетът завършва с препоръки – „Липса на инвеститорски интерес и финансов ресурс от страна на бизнеса по отношение на придобиване на предлаганите за продажба активи, собственост на ДКК“. Същият отчет и вие сте представили сега, на вашето правителство”.

Заявявайки това, Нинова се обърна към министър Богданов: „Питам ви – освен това, какво е финансовото състояние на предприятията, какви активи на ДКК продавате, че одиторът, който заверява отчета казва, че няма бизнес интерес към покупка на активи на ДКК? Нещо по този въпрос? Защото най-важните предприятия в ДКК са забранени за продажба. Обособени части ли продавате, какво правите?”.

След отговора на Богдан Богданов Корнелия Нинова заяви:

„Престъпленията, които описахте са извършени по време на управлението на ГЕРБ – това е моделът „Борисов”, за който не сме спирали да говорим 6-7 години вече. Не ви ли е неудобно сега да управлявате заедно с този модел, който описахте? Не само че управлявате – върнахте го във властта и му дадохте всичко, и се присъединихте към този модел на национално и парламентарно равнище. В момента вие говорите за престъпленията на партньора си ГЕРБ, защото всичко това е станало по време на тяхното управление. И сте го дали в прокуратурата. Това като политически коментар”, заяви лидерът на БСП и отправи конкретните въпроси към икономическия министър:

„45 милиона сте върнали от непостроения правителствен комплекс, добре. Откъде взехте останалите пари до 126 милиона, за да върнете кредита в Българската банка за развитие? Дали пък случайно не сте ги събрали от другите дружества? И не сте ли по този начин декапитализирали предприятията, подготвяйки се за нещо друго? Как точно осигурихте тези пари?”.

На второ място тя постави въпроса: „Взели сте 45 милиона от правителствения комплекс, т.е от фирмата, която не изпълнява договора за строителство на правителствен комплекс. Нещо направихте ли за онези 500 милиона - да си ги вземете обратно от фирмата, на която са платени за ремонт на язовири. Знаете - няма ремонтирани язовири и парите ги няма. Защо така, от едната фирма търсите платени и нереализирани пари, а от другата не правите нищо?”.

Същият въпрос Корнелия Нинова заяви, че има и за водопровода в Перник, който се разследва от българска прокуратура, има доклад от Сметна палата, АДФИ, от Европейска прокуратура. „Там потърсихте ли потъналите няколко десетки милиона? Защото, ако си ги вземете обратно и оттам – 3 пъти ще можете да върнете кредита, и 3 пъти да облекчите както работещите в предприятията, така и българският народ чрез платените дивиденти”, заяви тя, като постави конкретните въпроси.

„Откъде намерихте остатъка? От кои фирми ги взехте? Защо не си ги взехте от язовирите и от водопровода в Перник? И в крайна сметка – какво ви е намерението оттук нататък за ДКК?”

Лидерът на БСП посочи: „Поради липса на информация нашите подозрения са: Декапитализирате предприятията, закривате ДКК, не се знае кой ще е правоприемник по дебата в прокуратурата – нито за язовири, нито за водопровода в Перник, за нищо. Ако се закрие един субект – кой ще е правоприемника в един юридически спор? Позволете да допусна, че замитате следите за тези престъпления на коалиционния си партньор от ГЕРБ, събирате от другите фирми каквото можете, за да върнете кредита, да освободите дружествата”.

Корнелия Нинова добави, че вече се чуват изказвания на министъра за публично-частно партньорство, защото не може да се говори за приватизация. „Някои от дружествата, най-важните, са в забранителния списък. Какво мислите да правите чрез публично-държавни партньорства, в които чисто теоретично няма нищо лошо? Това е добра форма за правене на икономика. Но в българската действителност винаги се изкривявала и е стигала до овладяване от частни интереси на държавните предприятия”, посочи лидерът на БСП и отново попита:

„Дали не ги декапитализирате, за да минимизирате цената им и чрез публично-частни партньорства да ги дадете на частни фирми, които да обслужват частни интереси?”

И след поредните думи на министъра на икономиката последва втора реплика от страна на лидера на БСП и бивш икономически министър:

„Не ми беше отговорено на въпроса. Моля да поканите министъра да ми отговори на конкретните въпроси”, обърна се Корнелия Нинова към председателстващия парламента. И добави:  „Тези али-бали са ми ясни – как ще намалят бордовете, как няма да си купуват спортни дрехи , но това могат да го направят и сега, без да закриват ДКК. Намекът, че ако ние сме били предприели нещо, щяло да е по-добре, също е абсурден. По-старите колеги си спомнят доклада ми пред Парламента за язовирите – този доклад тогава отиде в Прокуратурата, а не сега”, подчерта Корнелия Нинова и отново се обърна към министър Богданов:

„Отговорете откъде взехте разликата от 45 милиона от правителствения комплекс до 126 милиона, за да погасите целия кредит? Никой не е против пазарния принцип на функциониране, но сма против това да унищожавате държавната собственост за сметка на частната. Защото в нашето управление ние доказахме, че държавните предприятия могат да се управляват добре”.