Декларация на ПГКБ

прочетена от зам

прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков

 

 

 

Съгласно Конституцията на Република България Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, осигурява обществения ред и националната сигурност. Свидетели сме на безпрецедентна ситуация, в която членове на Министерския съвет, натоварен с тези конституционни правомощия са в отпуск заради провеждането на предизборна кампания. Зачестиха случите на отложен парламентарен контрол без основание.

Скоро и Народното събрание, което осъществява парламентарния контрол върху тези членове на Министерския съвет ще бъде разпуснато, отново заради провеждането на предизборната кампания на управляващата партия. Това е недопустимо и противоречи на Конституцията. Недопустимо е да се погазва Конституцията по отношение на контрола на изпълнителната власт и след това да се очаква спазването на законите от гражданите.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 

Българските граждани не са Ви избрали, за да правите политическа кампания, а за да управлявате в интерес на народа, като спазвате Конституцията и законите на страната. Разбира се, парламентът е най-политическия орган на властта и никой не може да ограничава народните представители в политически изяви, а народът е този, който съди на избори.

 

Вместо членовете на Министерския съвет да бъдат днес в Народното събрание, за да информират обществеността за причините довели до сблъсъците в Катуница, последвалите безредици и за предприетите мерки, днес министър-председателя открива детска градина в Банишора. Министърът на вътрешните работи и министърът на правосъдието откриват предизборния щаб на ГЕРБ в Казанлък.

 

Две години ПП ГЕРБ се опитва да подмени конституционния модел, да дестабилизира институциите - с постоянните нападки към съдебната власт, с постоянния конфликт и обиди към президента. Това е опит за подмяна на конституционния модел и правовия ред със силната ръка и силния устрем. В момента ситуацията се използва за създаване на изкуствено напрежение и дестабилизация в предизборна ситуация, за извличане на политически дивиденти. Не случайно ГЕРБ разреши поредното разполагане на пътуващия цирк пред президентството.

 

Случилото се в Катуница, случващото се по улиците на България и това, което се случва днес в пленарна зала е политически театър. Посредствен политически театър, който се разиграва с мълчаливото участие на управляващата партия, звучно огласен от партия „Атака".

 

Няма как иначе да бъде обяснено бездействието на органите на МВР в началния момент при палежите. Няма как иначе да бъде обяснено забавеното задържане на извършителя на престъплението. Или намаленото полицейско присъствие в последните месеци в Катуница. Или странното поведение първо на охраняване, а после на обвиняване на Рашков. Днешния парламентарен театър разиграван от ГЕРБ и Атака няма да помогне за сваляне на напрежението. Не може да няма ясна политическа позиция на ГЕРБ, към всичко, което днес прави Атака.

 

Случилото се е резултат от липсата на държавност. То е резултат от отношението на управляващите към правовия ред и Конституцията. Видно е, че хората вече нямат доверие в закона и в полицията и сами раздават правосъдие. Видно е, че държавата е неспособна да осигури сигурността на гражданите и именно това отключва справедливия гняв на хората. Това не е гняв срещу ромите, това е гняв срещу социалното неравенство, срещу двойния аршин, който се прилага. Правилата не се прилагат еднакво за всички. Всичко това е резултат от липсата на усещане в гражданите за доверие в държавността и в правовия ред. Има усещане за безнаказаност, за беззаконие. Има гняв от двете реалности - тази на медиите и предизборните лентички и истинския живот на милиони българи. Ние не възразяваме да се разследват последните 20 години. Но мнозинството и правителството е отговорно за последните 2 години и за това, което стана от 23 насам.

 

България е в изборна ситуация. В демократичните страни гражданите в този период изразяват своите политически възгледи - свободно и без страх. Днес страхът и езика на омразата извират отвсякъде дори тук в българския парламент. Те шестват по българските улици.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 

Призоваваме всички държавни институции да предприемат спешно необходимите действия, за справяне с всяка престъпност, независимо от етническия и носител, съобразно правомощията, които има дават Конституцията и законите на страната за овладяване на ситуацията. Без това да засегне упражняването на основните права на гражданите в предизборната ситуация. Призоваваме членовете на Министерския съвет, да изпълнят правомощията си, които им дава Конституцията, защото днес те носят отговорност за случващото се. За провеждане на демократични избори при стриктно спазване на Конституцията и законите на страната.