Ивайло Калфин: Ще използвам целия потенциал на президентската институция, за да разрешим проблемите на здравеопазването

Сеп 26, 2011 Новини БСП 0 1483

  Ивайло Калфин: В България се заражда нова емигрантска вълна     „Имам намерение да използвам целия потенциал на президентската институция, за да поставя въпросите на здравеопазването", каза на кръгла маса по проблемите на здравеопазването кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин

 

Ивайло Калфин: В България се заражда нова емигрантска вълна

 

 

„Имам намерение да използвам целия потенциал на президентската институция, за да поставя въпросите на здравеопазването", каза на кръгла маса по проблемите на здравеопазването кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин. Според него основен проблем е финансирането на системата, което е недостатъчно и трябва да се увеличава постепенно, а не да бъде замразявано за следващите години, както предвижда правителството. Като друг основен проблем Калфин посочи липсата на дългосрочната визия за развитие на системата. Кандидатът за президент на БСП акцентира на факта, че  тя е тромава и изисква много и допълнителни усилия, което е доста притеснително.

Ивайло Калфин сподели, че президентът няма функции, свързани със законодателна инициатива в сферата на здравеопазването, но има функцията на стимулиране на диалога между различните организации и всички, които имат отношение по темата. Калфин отбеляза, че в случая това са всички българи, тъй като здравеопазването засяга всички нас. „Притеснява ме липсата на цялостна политика, като че ли се губи посоката. За една година бяха сменени трима министри. Какви са целите на Министерството на здравеопазването и каква здравна структура има да направи държавата, не е ясно", припомни Калфин и допълни, че здравеопазването е тема, по която много се говори, но за съжаление се върши малко.

Според Калфин организацията в здравеопазването не струват пари, а усилия от страна на държавата да потърси съгласие за реформите и работата на системата. Той припомни, че финансирането на здравеопазването като процент от БВП у нас е 3,9 %, а според програмата на правителството за периода 2014 - 2020 г. този процент няма да се промени. Парите ще се увеличат толкова, колкото ще се увеличи БВП. Кандидатът за президент на БСП допълни, че в други европейски държави този процент е 8 %. „Гражданският контрол е изключително важен, за да е убедено обществото, че има справедливост в системата на здравеопазването", заяви Ивайло Калфин и се ангажира, при победа на изборите за президент да инициира публичен дебат за изготвянето на конкретни стъпки за решаване на проблемите.

„Заражда се проблем с нова емигрантска вълна, не само в системата на здравеопазването, но и в цялата държава", каза Ивайло Калфин и я сравни с вълната от емигранти, която видяхме в началото на 90-те години. „Това е свързано с високата безработица у нас и невъзможност на хората да изхранват семействата си", обясни кандидатът за президент на БСП.