Кристиан Вигенин: Крайно време е доброволчеството у нас да получи законов регламент

Дек 15, 2023 Новини БСП 0 335

Представители на неправителствени организации и експерти дискутираха проблеми и решения на среща, организирана от зам.-председателя на Народното събрание и председателя а Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков

С участието на близо 40 представители на неправителствени организации и експерти в Народното събрание се състоя среща, организирана от зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин и председателя на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков. На срещата беше представен и обсъден изготвеният от Вигенин и екип от млади юристи от Младежкото обединение проект на Закон за насърчаване на доброволчеството.

Във встъплението си Вигенин подчерта, че е крайно време този въпрос да бъде придвижен и е неприемливо повече от 10 години Народното събрание да не намира воля да приеме законова уредба на доброволчеството. Той допълни, че материята е трудна, защото засяга много сфери, има притеснения от възможни злоупотреби, деликатен е балансът между необходимостта да има регулация, но да се запази и висока степен на свобода и гъвкавост на доброволческата дейност.  „Вместо години наред да се опитваме да търсим пълна и детайлна регламентация, по-добре е спорните теми да бъдат извадени от закона на този етап, да стъпим на безспорните неща, а когато законът заработи, да направим оценка и да преминем към последващи допълнения.

Бяха направени редица полезни коментари и предложения, които ще бъдат отчетени преди внасянето на законопроекта, като планът е това да стане непосредствено след като Народното събрание възобнови работата си през януари.