ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

Дек 08, 2023 Новини БСП 0 705

08.12.2023 г.

Ние, българските антифашисти, отново потвърждаваме нашата категорична позиция, че водената в продължение на три десетилетия агресивна война срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на най-мрачните времена от ХХ век – Втората световна война! Път към забрава на милионите жертви на фашизма и нацизма, умъртвявани в газовите камери на стотиците концентрационни лагери! Път към забрава на решаващия принос на руския народ и народите от бившия СССР – над 27 млн. жертви - за победата във Втората световна война! За свободата на Европа, за мирното настояще и бъдеще на човечеството!

След неуспеха на ликвидационните крясъци на незначителна група от яростни русофоби, днес отново държавата, в лицето на областната управа на София, прие позорен акт за неговото демонтиране под предлог, че имало опастност от разпадане на фигурните композиции. Налагат се решения, целящи да ерозират българо-руските отношения. И то в момент, когато държавата се управлява от кабинет, в който идеологическите различия и оценки за миналото са оставени настрани, за да се работи в името на България.

Ще припомним за пореден път, че построеният през 1954 г. Паметник на Съветската армия представлява висок пример за синтез на изкуствата. В неговия градеж и оформяне е вложена съзидателната енергия на големи български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други. Че този паметник е защитен с редица международни и национални документи. Защитават го Европейската културна конвенция, Европейската харта за архитектурно наследство, Конвенцията за запазване на архитектурното наследство на Европа, Договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 1992 г., Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 г., Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 2006 г., подписан от кмета на София Бойко Борисов и областния управител Тодор Модев и т. н.

И нека е ясно: Паметникът на Съветската армия ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война и антифашистката съпротива в България 1941-1944 година, които не допуснаха от България да се отнемат територии. Ще се запази и като спомен за онези нечовешки беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И заради които човечеството винаги трябва да внимава!

ХОРА,БДЕТЕ!