Нинова връчи на Ивайло Диманов наградата за литература „Христо Смирненски”

Дек 05, 2023 Новини БСП 0 749

05.12.2023 г.

Поетът Ивайло Диманов бе удостоен с Националната награда за литература „Христо Смирненски” за 2023 г. Престижният приз му бе връчен от лидера на БСП Корнелия Нинова на церемония в сградата на Съюза на българските писатели. Председателят на УС на Съюза Боян Ангелов приветства носителя на тазгодишното отличие.

Нинова потвърди категоричността на БСП да продължи да отстоява необходимостта от силна държавна политика и достойно финансиране на сектор „Култура”. В разговора си с творците тя подчерта каузата на социалистите българските деца да учат по един учебник, в който да присъстват пълноценно българските поети, писатели  и изконни ценности.

Националната награда за литература „Христо Смирненски” бе учредена през 2018 г. по повод 120-годишнината от рождението и 95 години от смъртта на един от най-бележитите майстори на художественото слово от Националния съвет на БСП, Парламентарната група и УС на Съюза на българските писатели.

Носителят на тазгодишното литературно отличие Ивайло Диманов е автор на 10 книги и носител на множество национални награди. Критиците определят като най-известната стихосбирка на прехода книгата му „Площад Гарибалди”.