БСП обсъди с ресторантьори спънките пред бизнеса и бюджета за 2024 г.

Nov 24, 2023 Новини БСП 0 839

24.11.2023 г.

Народните представители от „БСП за България” Христо Проданов, проф. Румен Гечев, Валери Митов и Богдан Боцев  проведоха среща с национално представени ресторантьорски организации в Народното събрание във връзка с предстоящото обсъждане на бюджета за 2024 година.

„Говорихме за пречките, за спънките пред бизнеса, за това, че последствията от ковид кризата още не са отшумели. По думите на представителите на ресторантьорските организации тогава беше натрупана сериозна фирмена задлъжнялост, която все още не е преодоляна, натрупани са задължения към банки, кредитори. Един бизнес, който не е работил нормално 3 години – няма как да бъде възстановен за 1 година”, коментира след срещата зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и бивш министър на туризма Христо Проданов.

„БСП е последователна в подкрепата си за туристическия бранш като цяло и в позицията си, че туризмът трябва да е приоритетна държавна политика. В тази посока е и подкрепата ни за ресторантьорството като водещ подотрасъл на туризма”, посочи Проданов.

Бившият министър на туризма беше категоричен, че България има всички дадености и потенциала да развива туризма и земеделието. „За съжаление, за финансовия министър и днешното правителство това не е приоритет. Но пък е в ущърб на българския бюджет. Защото туризмът е най-голeмият чуждестранен инвеститор, той носи най-голям дял чисти приходи за българския бюджет. Защото европейският гражданин идва от Берлин или Мюнхен и харчи заплатата си тук - в България. С тези пари ние после плащаме пенсии, възнаграждения на учители, на на служители в бюджетния сектор”, коментира народният представител от БСП.

„Ако искаме да имаме развита и богата държава - туризмът трябва да е приоритет. И да има държавна подкрепа”, категоричен бе Христо Проданов.