Вигенин в Ереван: Принципите трябва да са в основата на диалога в ОССЕ

Nov 19, 2023 Новини БСП 0 452

Време е да се мисли за спиране на войната в Украйна и установяване на справедлив мир

"Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) дава уникална възможност за диалог с цел постигане на устойчив мир и стабилност. За да бъде резултатен, обаче, той трябва да е основан на добра воля, принципи и ценности. Иначе всичко, което правим, губи своето значение." Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин в рамките на Есенната сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ в Армения. Той подчерта, че ОССЕ в миналото е оказала огромно влияние не само в страните-участнички в организацията, но и на глобално равнище. „Зад нас стоят един милиард жители на планетата, които очакват да проявим мъдростта на нашите предшественици като защитим мира, сигурността и да гарантираме оцеляването на човечеството. ОССЕ го е правила преди, може да го направи отново.“

В изказването си пред форума, народният представител от БСП обърна внимание, че не може да има сигурност без защита на човешките права, защото само свободни хора могат да градят мир и сигурност. По думите му не може да има сигурност и без демокрация, защото само истински демократични държави могат да градят сътрудничество и уважение помежду си, а демокрациите на започват войни една срещу друга. „ОССЕ има всички инструменти да работи успешно в тези сфери“, подчерта Вигенин.

Като Специален представител за Източна Европа на Парламентарната асамблея, Вигенин участва и в първата среща на Парламентарния екип за подкрепа на Украйна. Той подчерта, че създадената през юли с решение на асамблеята структура трябва да се концентрира върху конкретни теми и въпроси, по които може да окаже реално въздействие - напр. по сигналите за отнемане на украински деца, положението на вътрешно разселените лица, хуманитарната ситуация с оглед идващата зима. Заедно с това Вигенин заяви, че е време да се мисли за възможните сценарии за спиране на войната, за постигане на справедлив мир, за живота след края на конфликта.

Есенната сесия продължава с дискусии по темите борба с корупция, както и защита на правата на малцинствата и хората, засегнати от конфликти. В последния ден ще се проведе и ежегодният Средиземноморски форум, в който към представителите на 56-те страни-участнички в ОССЕ ще се присъединят и т.нар. партньори за сътрудничество на ОССЕ от страните от Северна Африка. Основна тема се очаква да бъде войната между Израел и Хамас и рисковете, произтичащи от нея за целия регион.