Драгомир Стойнев: Министърът на вътрешните работи се пази от ГЕРБ и ДПС

Правителството не защитава националния интерес на България

"В момента политическата ситуация е един добре организиран хаос. Ние нямаме център, който да управлява страната. Няма и политики, които да се изготвят с ясно послание. Няма приоритети и цели. Дефакто не знаем кой управлява държавата. Убеден съм, че и на 10 министъра не може да се кажат имената, защото тези хора не знаят каква политика да правят и как да комуникират с обществото. Не знаем и кой ги назначава. От вчера стана ясно, че министъра на вътрешните работи не е кандидатура на ПП-ДБ, а се пази от ГЕРБ и ДПС. В същия момент в Комисията по европейски въпроси министъра на вътрешните работи заедно с главния секретар възхваляваха нашите усилия за Шенген и бяха аплодирани от Кирил Петков, след което знаете какво се случи. А на следващия ден се искаше оставката на министъра на вътрешните работи, но не и на главния секретар. Явно той е назначен от друг и на него не трябва да му се иска оставката." Това заяви народният представител от БСП Драгомир Стойнев в ефира на БНТ.

По думите му в момента и политическия хаос е изключително притеснителен. "Защото ми липсва българския национален интерес и как ние го защитаваме в тази сложна геополитическа ситуация. Основната цел на това правителство, когато се изготвят законите не е те да служат на българските граждани, а да се вземат едни пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Дори в парламента, когато атакувах законопроекта за енергетиката - излезе председателя на комисията и ми каза, че съм прав и законопроекта ще доведе до хаос, но те трябва да го приемат, за да усвоят едни пари от ЕС. Какво ще се случи с гражданите и как ще се увеличи цената на ел. енергията от 26-та година - тях не ги интересува. Ето така работи в момента политическата система, която управлява страната. И ние като опозиционна партия, която мисли за националния интерес считаме, че това правителство е вредно", добави социалистът.

Според него да защитаваш националния интерес не означава да си привърженик на определена геополитическа фракция. "Когато България стана член на ЕС - имаше тройна коалиция начело с БСП. Рамката ние вече я имаме, но в нея не означава, че не можем да защитаваме националните си приоритети и цели. Ние не може да се съгласяваме с всяко едно желание на нашите партньори. Ние бяхме тези, които казвахме, че тази такса от 20 лева на мегаватчас е безсмислена и се оказахме прави. Министърът на финансите сега ще я отмени, защото просто няма как да събере тези приходи. Ние бяхме и тези, които казвахме, че дерогацията е европейско решение", коментира Стойнев.

"Когато хората страдат от лошо здравеопазване, липса на лекарства, лошо образование - ние в парламента се занимаваме с дерогация. Ако някой смята, че има злоупотреби - то тогава нека да има разследване. Ние от БСП предлагаме да се назначи особен управител в Лукойл. Този екип да управлява предприятието и да се види дали има злоупотреби и изтичане на средства. Ние друг нефт на този етап и толкова бързо няма откъде да си доставим. Ако ГЕРБ не бяха спрели проекта Бургас-Александруполис - тогава разбирам. Но сега ние трябва да чакаме 20 дни на Босфора, за да има танкери, които да минат. Оказа се, че ние от БСП сме разумните, защото когато те ни казваха, че с таксата на природния газ ние ще финансираме режима на Путин - стана така, че Булгартрансгаз задлъжня с 250 млн. лева, Унгария е готова да ни съди, ЕК все още мълчи и слава богу управляващите се вслушаха в мнението на опозицията и онзи ден променихме закона. Ако ни слушаха нас - тогава това нямаше да се случи. Сега, ако дойде някой евроатлантик сигурно ще каже, че е най-добре да се спре транзита на природен газ. Само, че ако го спрем през България за Сърбия, Македония, Унгария - дефакто ние няма как да изплатим тръбата на Турски поток, защото Булгартрансгаз е взел заем и го изплаща с транзитни такси и тогава тръбата ще отиде в чужди ръце. Когато ние взимаме конкретни решения - нека да обясним на нашите партньори и съюзници, че някои от тях могат да са във вреда на българския национален интерес. Ние трябва да сме лоялен партньор, но важното е, че хората не усещат правителството като българско такова. ГЕРБ казват, че ПП и ДБ крадат - това разногласие ясно показва, че те си нямат доверие, некомпетентни са и не знаят как се управлява една страна, а стратегически сектори като енергетиката са оставени на произвола. Единственото нещо, което в момента ги крепи е войната в Украйна, защото каквото и да се поиска - те го гласуват", обясни депутатът от БСП за ситуацията в енергетиката и с доставките на горива.

По отношение на ситуацията с армията ни Стойнев е категоричен, че има нужда от обновяване, но не и когато изведнъж ни се казва с коя фирма да работим и да дадем 2.5 милиарда. "Представяте ли си тези пари да са инвестирани в българското образование, спорт и култура. Ние сме пробългарска партия и защитаваме нашия интерес. Не искаме да бъдем пионки, които изпълняват чужди интереси. За нас е важно да има правителство, което казва не, когато става въпрос за националния интерес. Относно Нефтохим може би това ще бъде поредното предприятие, което ще трябва да режем на скрап. Стават аварии, които ще се проточат с години. Обезкървяваме енергетиката и сега, когато те трябва да инвестират - трябва да го правят чрез заеми. Всичко се прави така, че да дойдат други хора, които да заграбят националните ресурси", уточни той.

"Министърът на финансите беше бламиран относно приходната част в бюджета и все още не е ясно, кои от неговите мерки ще останат. Той казва, че ще го преработи и внесе в бюджета. Защото в данъчните закони той навсякъде беше бламиран. Какво е мнението на ГЕРБ за увеличаване на максималния осигурителен доход? Ние от БСП например подкрепяме такава мярка, защото винаги сме казвали, че колкото си по-богат - трябва да си по-съпричастен към държавното обществено осигуряване. В България инфлацията остава висока и министъра разчита на нея. Въпросителните са много, но начина по който се работи - не виждам решение. Сякаш министъра е сам и преговаря с политическите сили, а премиера Денков го унижават", обясни народният представител от социалистическата партия и добави, че премиера в момента стои като безгласна буква.

В заключение Драгомир Стойнев заяви, че Ваня Григорова е постигнала добър резултат, а това е успех на БСП и на лявото в България. "За нас е важно сега да се успокоят страстите и да се работи наистина за София, защото това, което ГЕРБ оставиха е трагично. Основната ни цел трябва да бъде на следващите избори да се готвим за кметското място. БСП категорично е била против модела на управление на ГЕРБ в столицата и държавата. Единствената партия, която е казала, че управлението на ГЕРБ е пагубно за държавата. Ние ще имаме собствена кандидатура за председател на столичния общински съвет", завърши той.