Тютюнджии: Разчитахме на Бойко, нищо не направи

Авг 25, 2011 Новини БСП 0 1205

  „Като сте евродепутат помогнете ни тук да не загиваме", обърнаха се към Ивайло Калфин тютюнопроизводители от село Рибново край Гоце Делчев в четвъртък рано сутринта

 

„Като сте евродепутат помогнете ни тук да не загиваме", обърнаха се към Ивайло Калфин тютюнопроизводители от село Рибново край Гоце Делчев в четвъртък рано сутринта. За пореден път те поставиха въпроса за непоисканите от правителството на ГЕРБ евросубсидии за сектора, който храни целия регион. „Какво да гледаме-наркотици ли", попитаха обезсърчените фермери и добавиха, че в планината около Гоце Делчев „се отглежда тютюн и само тютюн".

„Като станеш президент, да дойдеш да поработиш на нивата", съветва баба Ферие Ивайло Калфин, докато нижеше един шиш тютюневи листа, заедно с него. „Много разчитахме на Бойко, нищо не направи" добави Ферие, чието семейство е отишло да си изкарва хляба в Гърция и Испания. „И там кризата е тежка, но парите са добри", обясни жената.

Тютюнопроизводителите напомниха, че допреди две години, държавата гарантираше минимална изкупна цена за тютюна. С мотива за либерализиране на пазара правителството на ГЕРБ отмени регулацията в сектора и сега производителите продават на три пъти по-ниски цени. Разхода на фермера за декар е 400 лв., като заедно с парите за труда на работниците, сумата скача на 800 лв., без да има яснота на каква цена ще продаде продукцията.