Президентът трябва да поставя важните за страната въпроси, а не да бъде кукла на конци

Авг 24, 2011 Новини БСП 0 1498

  „Президентът трябва да поставя важните за страната въпроси, а не да бъде кукла на конци", заяви Ивайло Калфин пред журналисти в Гоце Делчев

 

„Президентът трябва да поставя важните за страната въпроси, а не да бъде кукла на конци", заяви Ивайло Калфин пред журналисти в Гоце Делчев. „Който и да бъде кандидатът, той ще е целофанена опаковка на политиката на ГЕРБ, добави той.

Евродепутатът изтъкна, че в момента ГЕРБ не желаят никакъв диалог, но това не може да бъде причина да искат и президентската институция, за да затворят устата на онези, които не мислят като тях. В отговор на журналистически въпрос Калфин обясни, че в сегашната конституция президентът има възможност да поставя важни за страната въпроси и да потърси националното съгласие по тях. „Така си представям президентската институция - да се формулират най-важните за хората теми и да се търси съгласие по тях за следващите 10-15 години- това са здравеопазване, образование, доходи и работни места". Ако ГЕРБ кажат, че тези въпроси не ги интересуват, това ще бъде политическо самоубийство за тях в следващите две години, убеден е Ивайло Калфин.

Нищо не пречи в сегашния основен закон на страната на държавния глава да предизвика дискусия между политическите сили, за да се стигне до задаване на посоката, в която се движи България, а националните приоритети да не се подменят от всяко ново правителство. „Хората се интересуват от незабавни мерки. Нека се погледнем отстрани и видим къде стои страната ни спрямо останалите в ЕС и къде искаме да бъдем след едно десетилетие".

По-рано в сряда Калфин се поклони на гроба на Николай Добрев в Гоце Делчев. Той бе на гости и на директора на завода на фирмата за мъжки облекла „Ролман" Бертрам Ролман.