Георги Свиленски: Не само БСП – цяла България ще бъде опозиция на правителство на ПП, ДБ и ГЕРБ

Май 26, 2023 Новини БСП в медиите 0 668

Единствената цел на такова правителство е да се спаси главата на Бойко Борисов, а ПП да заемат постове

„ГЕРБ заявиха, че съдебната реформа е противоконституционна – бившият председател на правна комисия Радомир Чолаков ясно стана и заяви, че законите, които се предлагат противоречат на Конституцията и трябва да бъдат приети, за да бъдат върнати от Конституционен съд. Това е един абсурд – българският парламент да приема противоконституционни закони“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на Euronews Bulgaria.

Свиленски посочи, че БСП винаги е била последователна в позицията си по темата съдебна реформа и главен прокурор и припомни, че още през 2020 г., когато главна прокуратура влезе в президентството, социалистите бяха първите, които излязоха на площада, за да се противопоставят. „Оттогава до днес не сме си променили позицията, че трябва да има механизъм за контрол върху актовете на главния прокурор. Това не е нова тема за нас. През годините тя беше политически експлоатирана от различни политически сили, които когато си променят позицията, се стига и до сътресения в държавата“, каза социалистът.

Той посочи необходимостта от прецизна работа по тези закони, така че те да не бъдат противоконституционни и изрази недоумение защо се бърза те да бъдат приети: „Защо се бърза, не е ясно. Дали това е залог за съставяне на правителство? Дали има някакъв друг политически елемент? Нека отговорят тези, които бързат. Нормалната процедура не е снощи в късни часове да бъде приеман и днес сутринта да бъде в пленарна зала. Аз като народен представител не съм запознат нито с текстовете, нито с доклада на правна комисия“, каза Свиленски.

Социалистът категорично заяви, че има други законодателни промени, които трябва да са приоритетни: „Нека припомня един проблем, заради който цяла България протестира – жертвите по пътищата, дрогираните и пияни шофьори. Наказателният кодекс е гледан вчера в правна комисия, искат някакви дълги срокове. А този закон, който така или иначе ще бъде приет и по който има съгласие, се бърза“, каза Свиленски.

На въпрос относно трусовете в прокуратурата, социалистът отговори: „Това е битка на лобита, битка за власт. Това е битка „да стане Гешев, да седне Пешев“. Грозна ситуация, в която се увлича цялата държава“.

По думите на Свиленски има голяма вероятност правителство във формата ПП, ДБ, ГЕРБ да не успее да бъде съставено: „Имам големи съмнения дали ще бъде избрано такова правителство, но ако бъде избрано – то не само БСП, цяла България ще бъде опозиция на такова правителство. Нека припомня, че едната партия има 26% подкрепа от българското общество и 74% неодобрение, другата също – има 25% подкрепа и 75% неодобрение.  Хайде да съберем – стават 150% неодобрение. Как това правителство ще провежда политики?“, попита социалистът.

„Единствената цел на такова правителство е да се спаси главата на Бойко Борисов и ако могат ПП да се наместят на различни постове, за което вече започват и скандалите. Най-важната им задача е как да си разпределят постовете и регулаторните органи. Хайде да съставят правителство и да сложат на преден план приоритетите на българските граждани. Защо никой не говори за цени, за инфлация, за проблема с пияните и дрогираните шофьори“, попита още Свиленски.

„Липсва обсъждането на проблемите на обществото, колегите от другите партии сякаш живеят в друг свят и в сградата на парламента говорят за неща, които нямат нищо общо с онова, което вълнува българския гражданин. Затова казахме, всяка партия да изкара по един приоритет и да тръгнем да ги решаваме. Има нужда от непартиен премиер, непартийни министри, за да бъде съставен стабилен редовен кабинет. Необходимо е правителство, което да получи подкрепата и да свърши работа за българските граждани. Иначе ще ставаме свидетели на това, което се очаква и днес – разделяне на групи, отцепване на депутати, записи, тайни срещи, договорки. Кому е нужно това?“, каза на финал Георги Свиленски.