Атанас Зафиров: ГЕРБ готвят служебна победа на изборите

ГЕРБ окупира общинските избирателни комисии и изолира опозицията от ръководствата им

ГЕРБ окупира общинските избирателни комисии и изолира опозицията от ръководствата им. Това заяви днес пред журналисти областният председател на БСП в Бургас Атанас Зафиров. По думите му на ръководните постове в избирателните комисии са поставени само хора на ГЕРБ и техни коалиционни партньори по места. „Недопустимо е, че в много общини БСП е изключена от ръководствата на комисиите. Като най-голяма опозиционна парламентарно представена партия ние се борим за поста секретар", коментира Зафиров. Законът не позволява председателят и секретарят да са от една и съща партия, но нищо не казва за зам.-председателя, в което няма логика, посочи той и обвини управляващите в тенденциозност и използване на закона за политически цели. В много случаи избраните в ръководството гербери дори не са с адресна регистрация и месторабота в съответните общини, посочи бургаският адвокат Евгени Мосинов, който подготвя и жалби до Върховния административен съд. За пример той посочи Несебър, където за председател е избран адвокат от Софийската колегия. Така е и в Айтос и Камено, където този пост е зает от адвокати от Бургас. За някои от председателите липсват каквито и да било данни, което навежда на мисълта, че дори нямат юридическо образование, каквото е изискването, поясни още Мосинов.
Царево, Карнобат, Айтос, Бургас, Несебър, Сунгурларе, Приморско и Руен са общините в областта, в които не е постигнато споразумение за състава на избирателните комисии, посочи Мосинов. Интересното е, че там, където има червени кметове, ЦИК е изолирала БСП от представителството в ръководството, допълни той и поясни, че започва обжалване за избора в Царево, Айтос, Карнобат, Несебър и Бургас. Този проблем е налице не само в Бургаска област, заявиха социалистите и се заканиха, че ако Върховният съд не предприеме мерки, ще организират протести в цялата страна.

Сериозна критика беше направена и за начина, по който ще се гласува, а именно с отбелязване на кръстче върху бюлетината със син химикал. Според адвокат Мосинов това предполага сериозни манипулации с обявяването на бюлетините за недействителни, като кръстчето се приема за знак „плюс". „Има сериозна опасност за фалшифициране на вота предвид състава на комисиите. Затова БСП ще настоява за евронаблюдатели ", категоричен бе Зафиров и се закани, че ако нещата продължават така ще се стигне и до протести. Той раздаде откъс от "Бай Ганьо" на Алеко Константинов с подчертани пасажи как се правят избори. Препратката бе, че и днешните управляващи постъпват по този начин.