Проф. Румен Гечев: Имаме пълно разминаване с ГЕРБ по фискалната и външната политика

Май 17, 2023 Новини БСП в медиите 0 420

БСП няма да направим отстъпления от социалната политика, нито да допуснем въвличане на България във войната

„Отказахме подкрепа за първия мандатоносител, защото имаме пълно разминаване във вижданията си с ГЕРБ относно фискалната политика на държавата, тъй като вижданията на БСП са на основата на европейския опит. Прилагайки европейски опит, ние няма как да се съгласим да се поставя някаква фикс идея за 2-3% бюджетен дефицит, което означава замразяване на доходи, рязане на разходи. Не може една социалистическа партия да прави отстъпления от социалната политика, които са с ясен негативен резултат“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на bTV.

Социалистът посочи, че БСП има сериозни различия с ГЕРБ и по отношение на външната политика и допълни, че позицията на партията на социалистите остава категорична: „Ние не сме съгласни България да участва в чужди геополитически игри и най-бедната страна на ЕС да плаща цената на играта на големите играчи на геополитическата сцена. БСП защитава българския национален интерес“, категоричен бе проф. Гечев.

В ефира на bTV той заяви, че казусът около Гешев не е бил причина за отдръпване от разговорите на социалистическата партия с ГЕРБ: „Учуден съм, че се правят опити позицията на БСП да бъде обяснена с игри, които разиграват други партии, защото Гешев, неговият заместник и зам.-шефът на следствието са все хора, предложени от ГЕРБ. Ние обявихме, че имаме разминавания с ГЕРБ още след първата и втората среща с тях и обявихме, че отстъпление от социалната европейска програма няма да направим и сме повторили повече от хиляди пъти, че няма да влизаме в геополитически игри за сметка на българския народ“, посочи народният представител от „БСП за България“.

На въпрос относно готовността на социалистическата партия да получи третия мандат, проф. Гечев отговори: „Ако третият мандат дойде при нас, ще направим опит да бъде съставено правителство, но няма да променим своите принципни позиции. Ако останалите са съгласни да защитаваме интересите на българските граждани и на България, тогава може да има кабинет. Ако не са съгласни, нека си правят кабинет те“, каза той и посочи, че разлика между първите две партии няма, тъй като те имат еднакви икономически и геополичитески позиции.