Иван Ченчев: БСП има своите приоритети и не може да ни се натрапи чужда програма

Май 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 516

Отговорността за правителство е на първия и на втория, като идеология те са еднакви

„БСП се оттегли от разговорите за първия мандат, защото не може да се подхожда по такъв начин към толкова важни и държавнически въпроси. По начин, по който не е ясно какво ще последва после, със заявките, които даде г-жа Габриел - тя говори разнопосочно с различните представители на парламентарните групи по време на срещите.“ Това коментира зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с вчерашната среща между БСП и ГЕРБ: „След като на нея получихме уверение, че бюджетът ще бъде с дефицит около 4,5%, на последвалата среща с ИТН изведнъж се оказа, че може да е под 3%. В същото време единственото споменато и сигурно нещо по този експертен кабинет беше неговия срок - една година. Всичко останало е мъгла“, заяви той и допълни, че в предложения бюджет няма нито дума за социален пакет за защита на хората, което за БСП е повече от притеснително.

„Вчера събрахме и Изпълнителното бюро, и ръководството на парламентарната група, за да се решава въпросът по най-сериозния начин“, припомни социалистът и продължи: „Ние няколко пъти предупредихме, че не е това подходът. Ако искаш да протегнеш ръка и да правиш кабинет, което според мен Борисов не иска и го доказва с действията си, не се прави по този начин. Не може да спуснеш за премиер политическа фигура и след това другите да тичат след теб и да искаш срещи от днес за утре“, посочи Ченчев.

По думите му отговорността за правителство е на първия и на втория. „Нека да си говорят и да се разбират, като идеология те са еднакви. Месец и половина загубиха време на този парламент. Аз лично попитах г-жа Габриел защо е това разнопосочно говорене от ГЕРБ и най-вече от техния лидер и получих уверение, че подобно нещо няма да продължи. Вчера обаче видяхме как същата разнопосочност продължи“, коментира социалистът.

Според Ченчев, когато една партия има своята концепция и програма, не може да ѝ натрапиш друга програма и да ѝ искаш съгласие. „БСП има своите приоритети, цели и изисквания. С оглед на опита, който имаме като партия, няма как да отстъпим и да се хванем на стръвта и кукичката на това, което направиха нашите колеги. Няколко пъти казахме, че ще бъдем стабилни и ще приемем предложения, които отговарят само и единствено на интересите на България“, категоричен е той.

„Вчера заявихме твърдата си позиция да не подкрепим първия мандат. Ако се стигне до втория, ще видим какво ПП-ДБ ще извадят на масата на разговори. Те вече един път се подхлъзнаха и извадиха кабинет не навреме. С оглед на това, че сме отговорни и трябва да има кабинет, ще разговаряме, но в зависимост от това какво се предложи на срещата“, уточни Ченчев.

По отношение на прокуратурата и опитът за покушение върху главния прокурор депутатът от БСП припомни, че според партията не трябва да има вмешателство в работата на институцията. „Още тогава Нинова каза, че това е пряка намеса в работата на прокуратурата, затова и ние не се месим. Ако всичко, което Гешев вчера каза е вярно, от днес трябва да привежда думите си в действия и да се види дали е така“, заключи Иван Ченчев.