Атанас Зафиров: Ние сме БСП и няма да бъдем резервна гума в управлението

Май 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 539

Борисов обещава на всеки това, което иска да чуе, с надеждата да сформира нещо набързо, а после всеки както си знае

„В последния месец от “БСП за България“ положихме всички усилия да осигурим сигурност и стабилност на България и на българските граждани. За съжаление месец след старта на Народното събрание няма никаква яснота какъв е точно профилът и механизмът, по които би функционирало едно правителство.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и зам.-председател на ПГ на “БСП за България“ Атанас Зафиров в ефира на БТВ и допълни, че това е отговорност на мандатоносителя.

По думите му близо месец наблюдаваме надлъгване между първия и втория. „В момента, в който дойде време за яснота, видяхме, че всъщност нищо не е ясно. Стана ясен само срокът, но не и как би управлявало едно правителство и по-важното - кои са петте приоритета, по които то би работило“, обясни Зафиров.

Според социалиста между първата и втората политическа сила има прекалено много допирателни точки и няма нищо по-логично те да формират правителство. „Те имат общи позиции и по отношение на джендър идеологията, и за бюджета, и за оръжията за Украйна. Там единствено спорят кой е реализирал по-големи корупционни практики по време на своето управление“, посочи той.

В предаването “Тази сутрин“ Зафиров обясни, че подходът на ГЕРБ е бил сгрешен още в самото начало. „Трябваше да седнем на една маса и да извадим важните надпартийни национални приоритети. В същото време видяхме как за премиер беше предложена ярка политическа фигура.“ 

По думите на социалиста от срещата между ГЕРБ и БСП вчера е станало ясно, че между двете партии няма почти никакво доближаване на представите за развитието на страната ни. „На нас ни беше казано: “Нека партиите да си запазят своята идентичност, а правителството си знае работата“. Няма как това да се случи. Няма как БСП да бъде резервна гума в едно такова управление, което по възлови въпроси още в началото показва непоследователност“, категоричен е той.

Като пример за теми, по които двете партиите се разминават, Зафиров даде оръжията за Украйна, Истанбулската конвенция и размерът на бюджетния дефицит. „На практика г-н Борисов казва и обещава на всеки това, което иска да чуе, с надеждата да сформира нещо набързо, а после всеки както си знае“, поясни той.

Решението БСП да прекрати разговорите с ГЕРБ е взето вчера на заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група. „Ние на практика няма какво да питаме партията, защото няма ясно формулирани параметри“, уточни социалистът.

Според Зафиров събитията около главния прокурор няма как да не дадат политическо отражение. „Ние заявихме, че всички твърдения на Гешев трябва да бъдат уплътнени с действия. БСП има много ясна и последователна позиция по отношение на главния прокурор - многократно сме критикували работата му, най-вече заради многото знакови дела, които не бяха завършени. Вчера стана ясно, че и някои от тях умишлено са били държани на трупчета, за да се обслужват определени интереси“, обясни той.

„Един от основните приоритети в работата на Народното събрание трябва да бъде съдебната реформа“, категоричен е социалистът и допълни: „Но истинска, а не просто целяща смяната на човека “X“ с човека “Y“, коментира Атанас Зафиров.