Корнелия Нинова: Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първия мандат

Май 16, 2023 Новини БСП 0 414

Не получихме никаква яснота за правителство, а опит за завоалиране и измама

„Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви пет задачи, само срокът беше ясен. Вече е връчен мандатът и никой няма яснота за какво става дума. Ето защо взехме решение – прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат. Нито за участие, нито за подкрепа.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на съвместна пресконференция с Изпълнителното бюро на партията на „Позитано” 20.

Тя подчерта, че това решение е взето от изпълнителния орган на партията, след съвместно заседание с ръководството на парламентарната група.

„Направихме достатъчно в желанието да дадем на България стабилност и на българския народ сигурност. Да дадем един бюджет, който да гарантира развитие на икономиката и социално спокойствие. Цял месец и половина ги чакаме – сутрин - едно, на обяд - второ, вечер –трето”, каза Нинова.

По думите ѝ ГЕРБ имат своята стъпка към „Продължаваме промяната” и „Демократична България” да направят правителство, тъй като с тях нямат никакви различия.

Корнелия Нинова заяви още, че ГЕРБ са сбъркали концепцията за създаване на правителство от самото начало. „Г-н Борисов извади партиен кандидат, този кандидат излезе със свои приоритети. Смятаме, че това беше грешка”, посочи тя и уточни позицията на БСП по темата: „Среща между всички ни, извеждане на 5 национални надпартийни задачи, определяне на срок на действие на едно такова правителство и след това търсене на състав, който да е експертен.”

Лидерът на БСП очерта какво е довело до решението на ръководството на партията:

„Първо, нашето предложение за бюджет, като най-важна тема с грижа за хората, е той да бъде с дефицит поне 4,5%, за да има пари за деца, млади, учители, пенсионери, за икономиката. Беше ни обещано такова нещо, но след нас, на срещата с „Има такъв народ”, където пък е поставено условие да не се харчат социални пари и колко ще е тежко с БСП, е направена заявка, че дефицит под 3% е възможен. Тоест Борисов действа на принципа „кой каквото поиска, му го давам”. Това е крайно несериозно. Така не може да се прави правителство и да се управлява държавата.

Второ, БСП е категорично против износа на оръжия за Украйна. Ние сме за дипломация и мир и това е едно от нещата, които поставихме на разговорите. Какво ни беше отговорено: „Всяка партия си има своите претенции и различия. Нека да си остане различна в парламента, но правителството ще прави това, което трябва.” Тоест, разбирайте – ще се изнася оръжие за Украйна. Така ли? А това правителство с чии гласове е избрано? Това е абсолютно задкулисие. Ние резервна гума няма да бъдем, защото сме БСП - партия с опит, с идеология, с програма.

Трето, попитахме ги дали имат намерение да прегазят българската конституция и да приемат решението на Европейския парламент за ратификация на Истанбулската конвенция. Поздравих г-н Борисов за това, че евродепутатите от ГЕРБ са гласували „въздържали се”. Какво последва като отговор от г-жа Габриел: „Някои от депутатите от ГЕРБ го подкрепиха с гласуване.” Така ли? Още един опит за завоалиране на проблема и за измама.”

Нинова обясни защо е отпаднало вътрешнопартийното допитване до членовете на БСП: „За да зададем въпрос на партията дали ни подкрепя за някаква форма на управление с първия мандат, трябва да сме наясно какво ги питаме. По първите 5 неща нещата забуксуваха. Какво да питаме партията? Съгласни ли сте да изнасяме оръжия за Украйна? Съгласни ли сте да признаем Истанбулската конвенция? Съгласни ли сте на дефицит под 3%, за да ви орежем пенсиите и да подкрепим такова правителство, за да бъдем параван на такава политика? С кой разум би попитал такова нещо партията си? Бихме ги попитали ако имаше поне някакво сближаване на позициите.”

По отношение на втория мандат Корнелия Нинова заяви, че той не е обсъждан и по него ще се водят разговори, когато му дойде времето. По нейните думи вторият и третият мандат не трябва да се подценяват.