Корнелия Нинова: Изкуственият интелект за чиста природа и храна

Май 15, 2023 Новини БСП 0 959

Статия на Корнелия Нинова

Бурното развитие на изкуственияинтелект в света днес съвпада със стремежа на човечеството за опазване на околната среда, здравословен и природосъобразен начин на живот и зеленото бъдеще. Ако свържем двете теми, ще открием колко полезна може да е технологичната революция за екологията.

От големите теми за въглеродните емисии до това, че изкуствен интелект може да отглежда био зеленчуци и да ги доставя с дрон до масата вкъщи.

Учени разработиха проект за робот, наречен “Joypol Agrobot“, който да обработва насаждения. Той се управлява отдалеч. Това става с 3D очила за виртуална реалност и сензори, с които робота се задвижва. Всеки ще може да сади, плеви и копае дистанционно. Хората, живеещи в големи градове, ще могат да си отглеждат екологични зеленчуци, а след това дрон да ги доставя до вратата им вкъщи.

Друг много интересен проект разработиха учени от Харвард, Оксфорд, Уайоминг и Минесота. Той се казва “Snapshot Serengeti“. Представлява програма за идентификация на диви животни и тяхното изучаване във всеки аспект. Този изкуствен интелект събира данни, тълкува ги и разработва модели за изследване и опазване на биологични видове и изчезващи видове животни и растения. Може да се прилага както в джунгли и пустини, така и в световния океан, в недостъпни за човешки крак места.

Редица учени в света смятат, че науката за материалите е узряла за революция. Изкуственият интелект ще помага за създаването на екологични материали. Новите зелени технологии изискват и нови материали, съобразени с природата, здравословен начин на живот и климатичните изменения.

Роботът обработва база данни за хиляди съществуващи материали и свойства, като извлича най-доброто от тях. Един от най- големите набори от данни за материали в момента съдържа малко над 144 000 неорганични съединения.

Докладът на Комитета за изкуствен интелект към Европейския парламент, публикуван през 2021 г. сочи, че държавите от ЕС декларират, че ще използват изкуствен интелект в зелената сделка. Италия например разработва технология, която прогнозира и управлява цикъла на отпадъците. Стартъпът на Иниго Роблес в Испания работи с фабрики за пакетиране на храни. Данните се анализират от алгоритми за машинно виждане.

Резултатът е: спестяват около 65% от изхвърления боклук от пластмаса или храни. При годишен оборот на хранителната индустрия в Испания около 119 млрд. евро, между 30% и 50% от храната се губи или просто се изхвърля, преди да стигне до клиента. А 60% от фабриките в Испания генерират огромно количество пластмасов отпадък при пакетирането.

С изкуствения интелект тези вредни ефекти значително намаляват. Има още много и най-различни примери за ползата от технологичната революция за опазване на природата и здравословен начин на живот. Напредват технологиите за пречистване на въздух, вода и почва.

Но и тук, както и в другите сфери, стои въпросът за правни регулации. Такива се разработват вече в цял свят: от Япония, през Китай, ЕС до САЩ.