Проф. Румен Гечев: ГЕРБ играят двойна и тройна игра. Трябва да кажат с кого искат да преговарят и какви цели искат да преследват

Май 14, 2023 Новини БСП в медиите 0 385

Съюз между ГЕРБ и ПП-ДБ не е добре за държавата, може да тласне страната към войната в Украйна

“Не стои въпросът дали ГЕРБ-СДС ще провеждат преговори за сътрудничество с другите партии. Това, което нас ни интересува е какво ще се направи с приоритетите на България, как ще се защитят интересите на българските граждани и бизнеса, а не кой с кого ще преговаря.“ Това заяви проф. Румен Гечев, народен представител  от „БСП за България” в ефира на NOVA News.

По думите му БСП е спокойна и очаква развоя на събитията. „Както виждате, засега ГЕРБ прави отчаяни опити да създаде кабинет с подкрепа на ПП-ДБ. За нас от БСП, чисто егоистично партийно, е по-добре да сме в опозиция, но не е добре за държавата да се формира такъв съюз между първите две партии. Поради това, че ние имаме сериозни притеснения, не партийни, а български, че такъв съюз може да тласне страната към участие във военни събития в Украйна, което би имало тежки икономически и геополитически последици за България”, изрази притеснение проф. Гечев.

Проф. Гечев заяви, че страната е на кръстопът, в тежко състояние и не е времето за шеги. „Трите Б-та на БСП са - България, България и България. Положили сме клетва в парламента, че всичко, което трябва да се прави, е в името на България”, припомни той.

Социалистът определи вече представените приоритети на кандидатът за премиер  Мария Габриел като списък от „хубави мечти”. „Някои мечти в живота са реалистични, други не са. Това са реалистични мечти, при условие че се реализират с конкретни механизми и инструменти. Иначе това са хубави пожелания, под които всеки би се подписал. Това са мечти, които може да ви напише всеки шестокласник - тревата да е зелена, финансите да са стабилни, българите да пеят от щастие, но дяволът е в детайлите”, изтъкна Гечев.

Той  подчерта, че най-спешният приоритет е бюджета на държавата .”Трябва да се гарантират социалните и икономически интереси на средната българска класа, на българските производители, основно малки и средни. Трябва да бъдат защитени интересите и да се създадат условия и за  големите български фирми. Тъй като, за да се въртят добре по-малките колела, трябва да се въртят добре и големите”, обясни професорът.

 

„БСП, която, макар и с около 24 души в предишния парламент, успя да убеди партньорите си и да наложи много сериозен социален пакет за защита на работещите семейства, на българските деца, на пенсионерите, ние в този парламент ще държим да се запазят тези придобивки и да се развиват така, както се развиват в другите страни членки на ЕС“, коментира народният представител.

По думите му ГЕРБ играят двойна и тройна игра. „Водят преговори ту с едните, ту с другите, някакъв план А, план Б, студио X. В крайна сметка, те трябва да се определят и да кажат с кого искат да преговарят и какви цели искат да преследват”, каза Гечев.

„Ще управлява по-добре този, който предложи конкретни механизми и инструменти, за достигането на националните приоритети”, поясни той.

Той заяви, БСП няма да влиза в коалиция с ГЕРБ. „Това е непреодолимо препятствие ние нямаме никакво намерение  да влизаме в коалиция с ГЕРБ. Няма да подкрепяме правителство на ГЕРБ и няма да реализираме предизборната им програма”, категоричен беше той.

Според проф. Гечев и да има нови избори, конфигурацията в парламента ще е същата. „Ние не можем да замотаваме българския народ с 6-и,7-и и 8-и избори, тъй като ние вече в България ставаме един уникален случай в световната политическа практика.” А, за да не случва това, той заяви, че БСП би подкрепила всичко, което е полезно за страната.

Гечев припомни, че БСП е настоявала служебният кабинет да внесе бюджет за тази година, но не е била послушана. „Има такъв момент, че служебният кабинет вече е изхарчил парите, които са влезли във фискалния резерв по линията на европейското субсидиране по определени програми. На изслушването в парламента това беше потвърдено от финансовия министър и тя самата каза, че няма пари след 10 юли и няма да има средства за социалните плащания”, изрази притеснение проф. Гечев и настоя да не се замразяват заплати и да продължат защитените от БСП социални придобивки.

Той обобщи, че в бюджета за следващата година трябва да се преразгледат капиталовите разходи. В заключение проф. Румен Гечев каза, че БСП ще направи всичко възможно да защити интереса на българските граждани.