Цветелина Пенкова пред EUROFI: Технологиите променят бъдещето на финансовия сектор, но сигурността на данните остава ключов приоритет

28.04..2023 г.

„Гарантирането на прозрачността, информираността и сигурността на данните са предизвикателството пред съвременния свят. Въпреки бързото развитие на изкуствения интелект, човешкият фактор остава ключов – машините няма да заменят опита, експертизата и човешката преценка. Предстоят вълнуващи времена, тъй като тези технологии продължават да променят бъдещето на финансите.“ Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова пред аудиторията на престижната финансова конференция EUROFI, която се проведе в Стокхолм, където е и срещата на финансовите министри в ЕС.  Пенкова е една от едва седемте евродепутати, поканени да говорят на престижния форум.

За поредна година Цветелина Пенкова е гост- лектор на финансовия форум, на който се събират финансови министри на ЕС, централни банкери, представители на финансовия сектор и регулатори, обсъждат се ключовите теми за бъдещето на финансовия сектор в Европа. На това издание на конференцията ключови теми бяха борбата с инфлацията, намаляването на държавния дълг и необходимостта от общи фискални правила за ЕС.

„Подобряване на общото разбиране между публичния и частния сектор, е начинът да изградим адекватна европейска финансова регулаторна рамка и работещ капиталов пазар“, каза Цветелина Пенкова, която беше лектор в панелите за изкуствен интелект (AI) и отворените финанси. Тези нови развития предлагат ефективното използване на данни във финансовия сектор, отпимизират процеси като откриване на измами, управление на риска и анализ на инвестициите. „Това не само намалява възможността за грешки, но също така повишава скоростта и точността на вземане на финансови решения. Tези технологии позволяват нови модели на финансови услуги, които дават възможност на хората да контролират и управляват собствените си финансови данни, активи и транзакции“, отбеляза евродепутатът. Тя изведе пред скоби  целта - да бъде създадена по-прозрачна, по-сигурна и по-достъпна финансова екосистема за всички.  „Нека бъдем информирани и бъдем част от тази революция!“ – призова в заключение Цветелина Пенкова.

Централните банкери на Нидерландия и Франция също отбелязаха значимостта на развитието на новите технологии и силното им влияние върху финансовия сектор. Те също така обърнаха внимание, че технологичния подем в ератата на модерните технологии и социалните мрежи рязко увеличава скоростта на извършване на транзакциите. И двамата дадоха пример с наскоро фалиралата във САЩ банка – SVB.  В тази ситуация бързото изтегляне на депозити, благодарение на новите технологии, доведе до почти нулева ликвидност и незабавен фалит.  Беше отправен призив за по-сериозни гаранции на депозитите във финансовите институции и контрол от регулаторните органи. Всички централни банкери на конференцията ясно заявиха, че европейската финансова система е стабилна и регулаторите в Европа извършват по-активен контрол и наблюдение върху банковия сектор, в сравнение със САЩ.

EUROFI e форум, създаден през 2000 г. с цел укрепване и интегриране на европейските финансови пазари. Срещите по време на конференцията са място за обмен на идеи и подобряване на общото разбиране между публичния и частния сектор, за да се изгради адекватна европейска финансова регулаторна рамка.