Нацистки призрак поругава паметници в Кюстендилско

  Втори паметник, свързан с антифашисткото движение в местността Черенец, край село Полетинци беше поруган в рамките на два месеца в Кюстендилско

 

Втори паметник, свързан с антифашисткото движение в местността Черенец, край село Полетинци беше поруган в рамките на два месеца в Кюстендилско.

 На 6-и август всяка година антифашисти и привърженици на лявата идея почитат паметта на загиналите в местността Черенец партизани, сред които и Стоян Лудев. Пречупени кръстове, надписи „СС" и числата 14 и 88 покриват имената на героите. В неонацистката символика 88 обозначава поздрава „Хайл Хитлер", а 14 е призив към борба за расова чистота. Такава гледка завариха социалисти и антифашисти, отивайки да отдадат почит в събота сутрин.

Преди по-малко от два месеца, на 24-и юни, когато се отбелязва годишнината от смъртта на загиналите при местността Грамадите ремсисти, паметната им плоча бе отчупена и обезобразена. Избитите през 1945 година младежи са участвали в лагер на Работническия младежки съюз (РМС). Иван Каракашки, председател на местната структура на БСП коментира, че историята на екзекутираните момчета много напомня Норвежката трагедия, която потресе Европа и света преди броени дни. Народният представител от БСП Мая Манолова заяви, че се подготвя сигнал до прокоратурата, и изрази надежда, че българските политически партии своевременно ще се разграничат от вандалския акт.