Стойнев във Велинград: БСП поставя трудните теми и дава отговор за изхода от кризите, в които живеем

26.03.2023 г.

„На тези избори БСП поставя трудните теми – за българската памет, за войната в Украйна и за необходимостта от опазване на държавността. Те са стратегически за пътя ни като българи, но са неудобни за другите партии, затова и атаките срещу нас са силни.“ Това каза на среща във Велинград Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в Пазарджик. 

„Съхраняването на българската памет е кауза. Няма друга държава, която да се опитва да премахне паметници. Те са историята ни. Всеки, който е тръгнал на война с миналото, не е спечелил. Защото вчера беше паметникът на Съветската армия, днес е Альоша, а утре някои безгръбначни политици може да посегнат на Шипка и на 3 март, може да реши че Вела Пеева не личност с ярка следа в историята ни и не е символ на себеотрицание, идеализъм и стремеж към справедлив живот.“, каза Стойнев. 

Войната в Украйна според него е голям изпит за Европа. Той бе категоричен, че изходът от войната не може да идва с въоръжаване и изпращане на оръжия в Украйна, изходът е в дипломацията. Стойнев изрази съжаление, че в Европейския съюз липсва силно и автентично лидерство и днешните политици предпочитат сигурността на удобните кабинети, а не търсенето на изход от войната, колкото и да е трудно това. „България днес няма посока, тя следва течението. Като част от ЕС ние изпълняваме обща политика, но като че ли забравихме, че имаме задължението и правото да предлагаме политика и да издигаме инициативи“, каза още той.

Стойнев, в отговор на въпрос за изход от икономическата криза, посочи, че той ще се случи само, ако  се намери изход от кризата на държавността. 

„Днес всички говорят за политическа криза, която задълбочавала другите кризи. Аз мисля, че тази криза не е политическа, беше такава през март преди две години. В момента говорим за криза на държавността и изборният резултат ще се брои не в проценти, а в това колко личности с мислене на държавници ще седнат да преговарят след изборите. Иска ми се да съм оптимист.“, каза още Стойнев. 

„Това което се случва във Велинградско е проекция на тази криза. От една страна имаме упорити български инвеститори, които превърнаха общината в един от центровете на модерния туризъм в страната. Но от друга страна имаме държава, която на приливи и отливи прави нещо в подкрепа на бизнессредата. Частната инфраструктура във Велинград е много добра, публичната инфраструктура обаче е на критично ниво. Кой не си върши работата – явно държавата“, каза още Стойнев. Според него БСП има най-реалистична дългосрочна стратегия за държавни инвестиции в свързаността между регионите и за подкрепа за регионални туристически продукти и подобряване на достъпа до туристическите обекти. 

Стойнев сподели, че неговата цел в политиката е именно това – държавата да е стожер на справедливост в социалната система и отговорен партньор на свободната инициатива в икономиката.

 Елена Лулина от Велинград, номер 108 в листата на „БСП за България“:"Като студентка се включих в кампанията на БСП, защото искам да остана в България, тук да се реализирам, тук да създам семейство и да отгледам децата си. Трябва да се борим за родното, да не позволяваме на чужди интереси да принуждават децата ни да  определят от какъв пол са. БСП е партията, която защитава националните интереси, успя да реализира немалко социални придобивки-безплатни учебници до 12-ти клас, помощи за децата до 4-ти клас, данъчни облекчения за работещите родители. Затова нека на 2 април се обединим и подкрепим номер 1 в бюлетината-за бъдещето на децата ни!“

На срещата във Велинград присъстваха и Андрей Кюркчийски, Елена Лулина, Елена Велева, Петър Горчев и Десислава Георгиева от листата на „БСП за България“