Георги Свиленски: БСП иска таван на цените, мир и запазване на българското семейство

Мар 26, 2023 Новини Избори 0 469

Когато БСП участва в управлението, има ръст на доходите, на пенсиите, на социалната политика

„БСП  в  редовното правителство повиши доходите на българските граждани, актуализира пенсиите,увеличи детските надбавки, социалната подкрепа за младите семейства и за децата.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в 24 МИР – София Георги Свиленски в ефира на БТВ.

По време на предизборен дебат той обясни как може да бъде преборена инфлацията: „Трябва да се сложи таван на цената на основните стоки, както направиха редица европейски държави до момента. Това е единствената работеща мярка, която може да бъде наложена веднага и ще даде ефект“, категоричен е той и допълни, че също така трябва да се възстановят селското стопанство, производството на зеленчуци и плодове,  както и животновъдството.

Социалистът даде пример със ситуацията във Франция, Испания, Португалия, Черна гора, Сърбия, Словакия, Северна Македония и Турция, където има таван на цените и няма празни рафтове в магазините.

Свиленски посочи какво ще направи БСП за младите хора: „До 26 години освобождаване от данък общ доход. Предлагаме 600 лева при раждане на първо дете, 1200 – при второ, 1700 – при трето. Предлагаме 350 лева помощ за всеки ученик. Всичко това е изчислено и обезпечено“, заяви той и допълни, че тези политики партията вече ги е предлагала и отново ще ги предложи в бюджета за 2023 г.За пенсионерите БСП ще настоява за преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен доход – 2021 г.

По темата за енергетиката Георги Свиленски заяви: „Ако преди 6 години Борисов не беше спрял проекта АЕЦ “Белене“, сега щяхме да имаме атомна електроцентрала и евтин ток. Българската държава трябва да си завърши проекта с двата български реактори, които са купени и ги имаме. Остава да бъдат платени 6 млрд. и ще стане за 6 години“, обясни той и допълни, че двата нови реактора, които предложиха от ГЕРБ, ще станат след 30 години и ще струват 30 млрд. лева.

Другата голяма тема, която притеснява българските граждани, е войната и опасността  България да бъде въвлечена в нея. „Това може да стане, като даваме военна помощ и не дай си боже – военнослужещи. Социалистът посочи какво трябва да се случи – преговори, мирно решение на конфликта и прекратяване на войната. „Това, което предлага китайският план с 12 мерки, който се подкрепя вече от Макрон и от германския канцлер. С решението си ЕС да изпрати 1 млн. патрона, няма да постигнат мир“, категоричен е той.

„ГЕРБ и ПП-ДБ са едно и също. Те искат 3% дефицит, не искат повишаване на доходите, на пенсиите, не искат таван на цените. Алтернативата на това е БСП – ние казваме таван на цените, повишаване на доходите, посочи социалистът.

БСП показа в последните парламенти, че може да говори, че е най-диалогичната партия. „Затова сме търсени от всички политически сили – защото изслушваме, даваме предложения, даваме решения. Когато БСП участва в управлението, има и ръст на доходите, и на пенсиите, и социална политика – такава, каквато искат българските граждани“, посочи Свиленски, а кого биха подкрепили след изборите, ще стане ясно от вътрешнопартийно допитване до всички членове на партията.

По отношение на джендър идеологията той представи български учебник по “Човек и природата“ за 6-и клас, в който пише за еднополово привличане и поставя задача на 12-годишните деца да дискутират различните видове сексуална ориентация. „Затова БСП организира референдум против проникването на джендър идеологията в българското образование“, обясни той.

На финала Георги Свиленски се обърна към българските граждани: „Ако искате България да не бъде въвлечена във война, инфлацията да бъде овладяна, чрез таван на цените. Ако искате да бъде запазено българското семейство и да не бъде въведена джендър идеологията в българското образование, гласувайте за “БСП за България“ с номер 1“, призова той.