Нинова: Отново ще бъдем социалният стълб за деца, млади, работници и пенсионери

26.03.2023 г.

"Само за 7 месеца след ковид кризата, по време на война, инфлация и енергийна криза , ние БСП доказахме какво е истинска, лява и социална партия. Само за 7 месеца постигнахме неща, които не можахме в последните 12 години, откакто управлява ГЕРБ. Децата и младите имат безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници за учениците до 12-ти клас, 300 лева еднократна помощ на всяко дете от 1-ви до 4-ти клас, увеличено майчинство и детски надбавки. Младите семейства имат необлагаем минимум - 600 лева за едно дете и 1200 за две. За работниците и особено работещите бедни - по време на правителството увеличихме минималната работна заплата. След това в един нестабилен парламент и след 42 пъти внасян закон за минималната работна заплата, на 43-я успяхме да убедим другите парламентарни партии и минималната заплата стана 50% от средната. Това са 500 хиляди българи, работещи бедни, на които заплатата да стане 950 лева." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от Етрополе по време на среща с членове и симпатизанти на БСП. Там присъстваха водачът на София област Иван Ченчев, както и цялата листа на социалистическата партия.

Нинова припомни и за  ваучери за храна на работниците, които благодарение на социалистите са увеличени от 80 на 200 лева. "За възрастните, за пенсионерите - пенсиите нараснаха средно с около 40%. Социално слабите получиха увеличение на социалните помощи. Всички домакинства в България получиха замразяване на цената на тока в най-страшните месеци, когато ни удари войната и резкия скок на енергоносителите", добави още председателят на Българската социалистическа партия и уточни, че за всичко това е необходимо да има работеща икономика и промишленост.

"Затова и успяхме да изведем България до 1-во място в ЕС по индустриално производство на края на нашия мандат. За пръв път България се нарежда на първо място за нещо добро. Това свършихме ние българските социалисти. Но инфлацията  изяде това увеличение на доходите.  Най-важното днес е да продължим с тази политика . Няма да допуснем увеличаване на данъците и замразяване на доходите в тези тежки кризисни месеци за българския народ.

Ще продължим с преизчисляване на пенсиите с нов средно осигурителен доход и майчинството за втората година да стане колкото е минималната работна заплата. Да продължи помощта за социални слабите, както и за малките и средни фирми.   Ние българските социалисти сме гарантът и социалния стълб за деца, млади, работници и пенсионери". категорична бе Корнелия Нинова за постигнатото от БСП, както и за бъдещите приоритети на партията.