Корнелия Нинова: Ние се борим за мир, високи доходи, запазване семейството и децата

Мар 25, 2023 Новини Избори 0 536

Битката на БСП е за децата – помогнете ни с номер 1 да ги спасим

„Под снимката имаше много сериозно послание, тя е свързана с откриването на мотосезона. Обръщението ми беше към мотористите – да карат внимателно, да спрем войната по пътищата, да няма повече жертви.“ Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира споделените от нея снимки на мотор, в ефира на NovaNews.

По отношение на минимална заплата от 940 лв. тя заяви: „Служебното правителство не предлага нищо, това е решение на Народното събрание. Ние настояваме това да се случи от 1-ви юли тази година, защото сега 50% от средната заплата представляват 940 лв. Това предложение го внасяхме 42 пъти в последния парламент“, припомни Нинова и уточни, че от 1-ви януари 2024 г. 50% от средната заплата може да е съвсем друго число.

„Ние не приемаме упрека, че последиците от инфлацията трябва да ги понесат най-бедните“, коментира лидерът на социалистите и продължи: „На минимална заплата работят 500 хил. българи, това са работещи бедни. Твърдението, че заради повишаването на техните доходи, расте инфлацията, е цинизъм“, категорична е тя и посочи причините за инфлацията – напечатаните пари, войната, спекулата.

По думите ѝ служебният министър на икономиката и индустрията не знае какво говори. „Сутринта каза, че няма да решават нищо, а парламентът ще решава – следобед говори, че ще въвеждат надценка на най-евтините стоки“, заяви тя и допълни, че новият им сайт е едно нищо, тъй като това не е мярка за борба със спекулата и високите цени.

В предаването “Офанзива“ Нинова обясни защо БСП смята, че таванът на цените е работещо решение: „Вече е приложено в много европейски държави – Словакия, Черна гора, Северна Македония, Турция, Франция, Унгария и други. Там не са празни щандовете откъм хранителни стоки, цените са ниски и инфлацията пада“, каза още тя и допълни, че клишетата за саморегулиращия се пазар, са приключили с Ковид кризата. „Оттогава и Европейската комисия, и редица държави, предприеха политика за държавна помощ. Тези хора, които повтарят теоретично това либерално клише, са неадекватни към този момент“, смята председателят на партията.

„Нашето внимание е съсредоточено върху храните от малката потребителска кошница – това, което най-масово използва българското семейство – мляко, месо, кашкавал, сирене, олио, захар, брашно“, обясни Нинова и уточни, че от БСП са привърженик на френския вариант – веригите да определят един обем от стоки, договарят се с правителството и върху тях се налага таван на цените.

„Обръщам внимание, че едни и същи вериги, които са в България и в Европа, се държат по различен начин. В Европа се договориха с правителствата, а тук казват, че дори не са ги извикали на разговори. Тоест служебният кабинет хвърля прах в очите на хората и не прави нищо реално“, разкри Нинова.

Лидерът на БСП не приема предложението за връщането на ДДС на 20% в някои сфери. „Ние сме за диференцирана ставка на ДДС, особено за намаляване на ДДС на храни – така е в 2/3 от европейските държави. Това е и една от причините в България да влиза по-конкурентна стока и да убива българското производство. Втората причина са по-високите европейски субсидии за земеделските производители“, посочи тя.

Нинова разкри какъв е верният път в дългосрочен план: „Българските и европейските субсидии трябва да се изравнят. В България да се намалят субсидиите на зърнопроизводителите и да отидат към плодове, зеленчуци, мляко и месо. Както и да се намали ДДС на храните.“

„Бихме индивидуализирани предложението за еднократна вноска за свръхпечалбите, както направихме в редовния кабинет. Тогава го направихме с енергийните дружества“, обясни лидерът на БСП.

Според Нинова служебният финансов министър си заслужава уволнението по две причини. „Първата – докладът и информацията, които изнесе, не са верни като числа и факти. Има достатъчно резерв от 16 млрд. и държавата не е пред фалит. Втората – подобно изказване можеше да предизвика огромен проблем в България“, заяви тя и допълни, че тези думи на финансовия министър са опит да влезе в предизборната битка и да се използват от едни политически сили към други.

„Ние се гордеем с първо място по индустриално производство в Европа по време на нашето управление и докато бях министър на икономиката. Този ръст не се дължеше на военната продукция, а на химическа, дървопреработване и други“, припомни Корнелия Нинова.

Тя затвърди позицията на БСП против всякакво въвличане на България, като страна в конфликта. Според социалистите даването на оръжия би направило точно това. „Затова сме против България да се включва в доставката на боеприпаси за Украйна, която ще струва 2 млрд. евро на ЕС. Представете си тези пари да бъдат инвестирани в икономика, домакинства, стимулиране на строителство на пътища, училища – щеше да има съвсем друг ефект. Прекалено  много пари с наляха във войната, а европейските и българските икономики и семейства имат нужда от тези пари съвсем по други причини – бедност, неравенства, високи цени“, заяви тя.

„Ние настояваме за спиране на военните действия, преговори и мир. Има вече такива наченки, които ни обнадеждават – планът от 12 точки на Китай, заминаването на Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен в Пекин. Очевидно вече започва да се проявява разум, той най-вероятно е провокиран от множеството протести в Европа“, смята лидерът на социалистите.

По думите ѝ изключителен важен въпрос е джендър идеологията – и в момента, и в бъдещето. „Въпреки КС, който се произнесе по Истанбулската конвенция, че е противоконституционна, ЕК ще я ратифицира от името на всички държави. Дори от тези, които не сме съгласни“, предупреди Нинова и даде пример с дело, в което Европейският съд по правата на човека осъжда правителството на Литва и разрешава в училищата да се преподава ЛГБТИ идеологията.

„Това вече го има и в българските училища“, предупреди Нинова и представи наш учебник за 6-и клас, който преподава на децата за еднополово влечение и ги кара да дискутират различните видове сексуална ориентация.

„Ние сме номер 1 в бюлетината – подкрепете ни, за да спрем заедно това. Да сме майка и баща, а не “родител-1“ и “родител-2“. Да имаме момчета и момичета, а не нещо трето измежду 60 различни пола. Нашата битка е за децата!“, посочи лидерът на БСП.

В друг учебник по Литература за 7-и клас, Нинова посочи как се учат “Опълченците на Шипка“: „Битката е представена като борба на “Бистришкото бранище“ за гасене на пожар. Друг пример – Иван Вазов и “Българския език“ – за предимството и красотата  българския език пише: “Дава ви свобода на словото, каквото и Америка не може да ви даде. Докато пътувате, българите може да обсъждате каквото искате, без да ви разберат“. Следващ пример как преподават любовната поема на Пенчо Славейков – “Неразделни“: “Хиляди пъти ѝ казах, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам – любов въртят, трябва да докладвам на директора“. В разказа “По жътва“ на Елин Пелин пък пише: „Най-често до злополука на работното място води притискане, премазване и смачкване от нещо тежко.“.

Всички тези примери Нинова определи, като взривоопасна смес. „Това е битката на БСП – за децата. Над 18 години нека всеки решава как да живее, но помогнете ни да спасим българските деца“, призова тя и допълни, че партията иска да има един учебник, за един клас, по един предмет – с друго, истинско съдържание, написано от българското правителство.

Според Корнелия Нинова правителство на малцинството, като възможен вариант след изборите, би било голяма мъка. „Това не е работещо, особено в криза. Трябва сериозно мнозинство, което да поеме нещата. Предстои ни и бюджет“, обясни тя.

Лидерът на БСП разкри и с кого би се коалирала партията: „След изборите сме решили, че правим вътрешнопартийно допитване и каквото решат нашите членове, това ще направи ръководството“, посочи тя.

На финала Нинова призова: „Ние сме номер 1 в бюлетината, подкрепете ни за мир, високи доходи, семейството и децата“, заключи лидерът на БСП.