Георги Гьоков: БСП е единствената лява партия, която може да осъществява социална политика

25.03.2023 г.

„Дясната политика не е социалната политика, добрите неща в социалната сфера се случиха благодарение на това, че БСП участва в това правителство и благодарение на това, че  ние социалистите успяхме да вкараме още при подписването на коалиционното си споразумение голяма част от своите и успя да ги реализираме след това – и то само в период от 7 месеца. БСП е единствената партия, която реализира политиките, които заложи в предизборната си програма. БСП не само обещава, а и изпълнява поетите ангажименти.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Стара Загора Георги Гьоков.

В ефира на БСТВ социалистът коментира войната в Украйна и позицията на БСП: „Видяхме последователната политика на всички наши опоненти в 48-ото НС, с изключение на една от партиите – всички останали бяха „за“ изпращане на оръжие в Украйна. БСП е за мирно решаване на този конфликт с дипломатически средства и със средствата на мира. Подпомагайки Украйна, подпомагане и смъртта на много хора, вместо да се седне на масата и да се преговаря. Ще продължим да се противопоставяме на „коалицията на войната“. ПП и ДБ, след като се обединиха, много засилиха позициите в подкрепа на Украйна, към тях побърза да се присъедини и ГЕРБ, ДПС традиционно се броят за евроатлантици. Едно е да си евроаталнтик, друго е да подкрепяш развитието на войната. По-голямата част от българите са пацифисти и са против войната“, категоричен бе Гьоков.

Водачът на листата на партията в Стара Загора коментира срещата на БСП с КНСБ, като посочи, че социалистите нямат противоречия със синдиката и допълни, че и двете страни се борят за необлагаем минимум и въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Гьоков заяви, че социалистите са показали на синдикатите, че могат да воюва за правата и за интересите на работещите и даде пример с минималната работна заплата, която беше увеличена до 50% от средната работна заплата, благодарение на социалистите. „Има го признанието и съгласието да водим диалог след изборите по основните политики“, допълни той. 

Социалистът коментира и мярката за налагане на таван на цените от малката потребителска кошница, която да помогне да се преодолее инфлацията и посочи, че тя вече е наложена вече в редица европейски страни: „Инфлационните процеси пряко засягат социалната политика, която трябва да провежда държавата. Инфлацията е навсякъде, но във Франция тя е 6%, а при нас е 16%. Това се дължи на това, че след 1989 г. ние си унищожихме селското стопанство, което изхранваше България. Сега около 90% от хранителните стоки са внос от чужбина. Това значи, че няма как страната ни да влияе по ценовата верига“, каза  Гьоков и допълни, че дългосрочните мерки за борба с инфлацията изискват България да има добре развито селско стопанство.

Той коментира и пуснатия от служебното правителство сайт за наблюдение на цените: „Правителството извършва „нищоправене“. Вместо да правят това, което правят другите страни в ЕС – таван на цените, тотален контрол, те наблюдават цени на стоки.“

Социалистът говори и по темата енергетика: „Ако закрием централите, ще продаваме още 5-6 години на безценица въглища на Сърбия и на Македония, които няма да си затворят централите, защото не са в ЕС, но и това ще свърши. Полша, Чехия извоюваха дерогация, отсрочки за тяхната въглищна промишленост, а тук се проспаха всички европейски директиви. Борисов разбра от синдикатите в Стара Загора по време на среща през 2017 г., че има такъв проблем и оттогава досега аз не съм забелязал адекватно действие по време на тяхното управление. Цинично е кандидати за народни представители от ГЕРБ в Стара Загора да ходят облечени във фланелки с надпис „Марица-изток“ и „България“. Сега ли разбрахте, че „Марица-изток“ е България?“, попита социалистът и заяви категоричната позиция на БСП, че „Марица-изток“ не трябва да бъде затваряна, а АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена.

Гьоков коментира и референдума против навлизането на джендър идеологията в училищата, организиран от БСП, като припомни, и че Истанбулската конвенция е обявена за противоконституционна от Конституционния съд: „Престъпление е да влияем на съзнанието на децата. Нека да не се нарушават българските традиционни ценности“, призова той.

В заключение водачът на листата на социалистите в Стара Загора каза: „БСП е единствената лява партия, а във времена на кризи – няма как да се случват добри неща за българите. БСП е партията, която е правила много в социалната политика. БСП е партията, която може да прави социална политика и в бъдеще. Затова гласувайте с бюлетина номер 1“, призова Георги Гьоков.