Изказване на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

след гласуването на вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов     Дължа лично обяснение не толкова на мнозинството в пленарна зала, колкото на гражданите на България

след гласуването на вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов

 

 

Дължа лично обяснение не толкова на мнозинството в пленарна зала, колкото на гражданите на България. Първо на г-жа Фидосова искам да кажа, че простащината не помага на никого. Тя е символ и показва безсилие. Защото вчера за съжаление на основателни и сериозни мотиви, които включват и неуспехите в борбата с престъпността, в това число битовата, и провала за Шенген, и много други реални проблеми, не чухме истински отговори. В два часа многословие на министър Цветанов, който се опиваше от собствения си глас, не се чу отговор нито на въпроса за контрабандата, къде се губят два милиарда от приходите на бюджета, нито отговор на който и да било смислен въпрос. Затова резултатът в тази зала не отразява резултата на улиците в България, на това, което мислят хората.

Второ - тук много се говори с патос за нова тройна коалиция. БСП е партия, която е гласувала и преди в трудни и важни момента с други демократични партии, в това число през 1997г. Подкрепихме една декларация на Народното събрание по отношение на валутния борд, членството в ЕС. И така се прави, когато става дума за неща, които са над тяснопартийните интереси.

В дадения случай ние сме убедени, че това управление е изчерпано и не дава перспектива за България. Затова нищо срамно не виждам да гласуваме заедно с други демократични партии. И това ще продължи.

Но това, че вие подкрепихте политиката на г-н Цветанов, че министър-председателят също я подкрепя показва кой носи отговорност за нея. И ако говорим за тройна коалиция, пролича много ясно тройната коалиция между ГЕРБ, партия Атака и купените независими депутати. Това е управлението на България.

В радостта на депутатите, подкрепили правителството, не усещате едно нещо. С тази подкрепа на политиката, която води министър Цветанов в сектора сигурност, с тези безобразия, които той прави - тоталното подслушване на българските граждани, политизирането и използването за политически нужди на МВР, провала за Шенген - вие го подкрепихте и подкрепяте неговите изявления и начин на поведение. Не само вчера в парламента, но и през всички тези две години. С това поведение вашата партия си затръшна вратите за възможност за коалиция с която и да е демократична партия в България, за всякакво бъдеще. Осъзнайте - това е един от конкретните резултати на този вот. Винаги ще бъдете в комбинацията или с Атака, или с някои напазарувани депутати.

Господин министър-председател, ако вчера Вие бяхте в пленарна зала при обсъждане на основен политически въпрос на Народното събрание, вот на недоверие, ако го бяхте правили при предишни подобни ситуации, действително бих възприел като чиста монета това, което Вие казахте за уважението към институциите. Много се радвам, дано това да продължи. Но искам да ви кажа - разбира се, че всяко правителство допуска грешки. Аз поне съм преживял седем вота на недоверие. Като министър-председател винаги съм се опитвал, къде успешно, къде по- неуспешно, да си извлека някакви поуки от това, което казва опозицията.

Проблемът с политиката на г-н Цветанов и на политиката в сектора сигурност, повярвайте ми, по убеждение на голяма част не само на народните представители, а и на обществото, е това, че тя е конфронтационна. Не може да постигнеш смислен, траен резултат за страната в борбата с престъпността, ако заложиш на конфронтацията, ако се опиташ да смажеш съда, да го подчиниш и да го дискредитираш, ако се опиташ политически да използваш МВР, ако не се коригираш, когато има такива скандали като тези, които настъпиха с изтичането на СРС-тата и с обема употребяване на тези неща.

Това, на което вчера бяхме подложени, беше действително мъчение за голяма част от народните представители и за зрителите на БНТ и БНР. Но за два часа изказване на г-н Цветанов не чухме смислени системни отговори. И това е причината да подкрепим вота на недоверие.