Георги Свиленски: Паметници не трябва да се бутат – те са паметта на България

Мар 11, 2023 Новини БСП в медиите 0 1068

Таван на цени има в цяла Европа, защо тук да няма?

„Ако нямаше избори, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, а сега и ГЕРБ нямаше да се сетят за Паметника на Съветската армия. Те винаги се сещат преди конкретни избори, за да напомпат собствения си електорат, забравяйки, че с цел да постигнат тяснопартийните си интереси, рушат паметта на българите. ГЕРБ имаха 18 години пълно мнозинство в Общинския съвет, досега можеха да направят каквото си поискат с паметника – лицемерно е към българските избиратели да се „активизират“ в предизборната кампания“. Това заяви членът на Националния съвет на БСП Георги Свиленски в ефира на БНТ.

Той посочи, че протестът-жива верига, който БСП организира пред Паметника на Съветската армия, е показал, че българите искат паметникът да остане на мястото си. Свиленски припомни, че  левицата стартира и  национална подписка в подкрепа на това да не се събаря Паметника на съветската армия: „За по-малко от 24 часа имаме събрани над 10 хиляди подписа. Призовавам всички български граждани, без значение каква политическа сила подкрепят, да се включат в тази подписка, защото тези действия са порочни. Нека сложим край на това противопоставяне. Паметниците не трябва да се събарят – това е нашата позиция и тя не е нито проруска, нито проамериканска – тя е българска национална позиция“, категоричен бе той.

Георги Свиленски коментира и темата за войната в Украйна, като посочи, че БСП отстоява мира и твърди, че България не е изнасяла оръжие за Украйна по време на правителството, в което левицата бе част от управлението. „Ако е имало такова нещо, то е било в нарушение на решението на Народното събрание. Нека органите да проверят има ли нарушение на решението на НС, затова и сезирахме КС за решението след това да се изнася оръжие“, добави той.

Социалистът заяви, че БСП е доказала, че изпълнява предизборните си обещания. Той припомни постиженията на левицата, сред които безплатните детски градини, повишаването на пенсиите, повишаването на помощите към социално слабите: „Цялата социална политика, която БСП успя да реализира, българите вече я усещат и осъзнават, че когато БСП участва в управлението, социалната политика е на максимално ниво“.

Той припомни, че над 22 млрд. лв. са били отделени за социална политика, когато БСП беше част от управлението в 47-ия парламент. „По време на 48-ия парламент, където нямаше редовно правителство, а служебното отказваше да вкара бюджет – отново успяхме с упоритост и настоятелност. 42 пъти внасяхме предложението за повишаване на минималната работна заплата и това предложение беше прието в последния работен ден на парламента.

 „Това определя, че минималната работна заплата към настоящия момент трябва да бъде около 1000 лв.  Вчера колегите от ГЕРБ предложиха 1500 лв. минимална работна заплата. Искам да ги попитам, защо преди 1 месец не подкрепиха минималната работна заплата от 1000лв. да бъде от 1 юли тази година, а го отложиха за 1 юли 2024? Нека в предизборните кампании не бъдем лицемерни, нека говорим това, което можем да направим. БСП може да реализира политиките, които обещава“, заяви Свиленски.

Социалистът посочи и социалните предложения, за които БСП ще продължава да се бори и които са насочени към подпомагане на българския народ в условията на криза:  помощ за всеки един ученик в размер на 350 лв. за първия учебен ден, безплатни лекарства за всички деца до 14 години, повишаване на майчинството втората година до минималната работна заплата, борба с демографската криза и помощ в размер на 600лв. за първо родено дете, 1200 лв. за второ дете, 1700 лв. за трето дете и 7000 лв. еднократна помощ при раждането за майки-студентки.

„Високите цени, инфлацията – това са темите, които най-много касаят българските граждани. В 46-ия парламент внесохме закон за спекулата, защото това, което се случва в момента в търговските вериги е спекула – не може кашкавалът да е 12лв. в мандрата и 30 лв. в търговската верига. Ние предлагаме таван на цените на малката потребителска кошница, какъвто седем-осем европейски държави с развити икономики прилагат“, каза Свиленски и припомни понижението на ставката на хляба и налагането на таван на цената на електроенергията, което стана факт благодарение на левицата и които доказаха, че са ефективни мерки в помощ на българите.

Той коментира и референдумът срещу навлизането на джендър идеологията в училищата, който БСП организира: „Джендър идеологията навлиза в българското образование, затова вчера сформирахме Инициативен комитет от известни, авторитетни личности, които сами изявиха желание да се включат, защото виждат заплахата за българските деца. Нямаме нищо против всеки сам да избира своята полова ориентация след 18 години, но да се внушава на децата, че има трети пол, че днес може да е момче, а утре да е момиче, това нещо да се налага в училищата, ние няма да го допуснем. Призовавам българските граждани да се включат в подписката за референдум по тази тема и ясно да се заяви българското отношение към рода, към паметта, към християнските ценности, защото това пазим. Ние пазим семейството“, каза Свиленски.

Той призова вицепрезидента Илияна Йотова да не се намесва в предизборната кампания: „Вчера чух вицепрезидентът да коментира референдумите. Моля, госпожо Йотова, не се включвайте и вие в предизборната кампания, не ви е работа. Оставете на политическите партии да предлагат на обществото, а обществото да избира“, каза Свиленски и посочи, че позицията и на Мая Манолова, и на Йотова е в подкрепа на Истанбулската конвенция, но тази конвенция е противоконституционна.

Социалистът посочи, че левицата е притеснена от резолюцията на Европейския съвет, която задължава всички държави незабавно да ратифицират Истанбулската конвенция, както и от решението на Европейския съд за правата на човека да осъди държава за това, че е забранила учебник, проповядващ джендър идеологията: „Ето затова сме притеснени, няма време да чакаме“, допълни той.

Свиленски коментира и „новото ляво“ обединение: „Нито са леви, нито са нови. Мая Манолова и Татяна Дончева са били депутатите, които са натиснали бутона за плоския данък. Нито аз, нито Корнелия Нинова и нито един от депутатите на БСП в момента не е подкрепил въвеждането на плоския данък. Отмяната на плоския данък е лява мярка, те да обяснят защо са подкрепили плоския данък. Татяна Дончева твърди, че са евроатлантическа коалиция, че са „за“ войната. Ако има нещо, което повече да отвращава социалистите от управлението на модела ГЕРБ , това е Мая Манолова, която непрекъснато е използвала социалистите и винаги ги е загърбвала“, категоричен бе той.

„Номер едно на втори април – България трябва да има социално справедливо управление, защото ние можем и знаем как да го реализираме“, каза в заключение социалистът.