Декларация на ПГКБ

прочетена от зам

прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков

 

 

 

България получи най-лошия си доклад по механизма за наблюдение и сътрудничество. Само министър-председателят и министърът на вътрешните работи го определиха като положителен. Мнението на българските граждани, на българската опозиция еднозначно съвпада със сериозните анализи и квалификации на европейските ни партньори и на независимия чуждестранен печат. За първи път докладът е всеобхватен и критикува всички наблюдавани области.

Правителството си остана с волята а провеждане на реформи, но ЕК в този доклад не можа да отчете съществени резултати.

 

От два дни упорито премиерът се опитва да прехвърли отговорността за това върху съда и прокуратурата. За съжаление посланието на ЕК остана неразбрано. Повече от 10 пъти в доклада се споменава, че и малкото от успешните акции се дължат на съвместните действия на институциите. Не бяха разбрани и сигналите от доклада на Европол за 2011г. И тогава имаше радост в коментарите на управляващите, но в самият доклда тревожно нараснаха критиките за борбата с организираната предстъпност и контрабандата.

 

Два са основните изводи от доклада - няма резултати от борбата с организираната престъпност, а битката с корупцията остана само в написаните стратегии. Вместо това се появиха и нови тревожни акценти -натиск на изпълнителната върху съдебната власт и непрозрачно кадруване по високите етажи на съда. Не по-малко тревога буди повдигната отново тема за злоупотребата с евросредствата.

 

От доклад 2010 до сега няма осезаем прогрес нито по обществените поръчки, нито по конфликта на интереси. По отношение на обществените поръчки, които са ключов корупционен източник, се отбелязва, макар и дискретно, че правителството не разполага с достатъчен капацитет. Да не забравяме, че от това до голяма степен зависи усвояването на европейските средства.

 

Очевидно пропуските не са случайни и дават възможност за устройване на свои хора по големите обекти.

 

Колкото и да си затварят очите от управляващото мнозинство, критиките към реформата в полицията са достатъчно категорични. На няколко места в доклада се подчертават слабостите в събирането на доказателства и още една тежка констатация - липсва цялостна стратегия за провеждане на разследването. Тревожно е, че МВР поддържа практики „застрашаващи независимостта полицейското разследване".

 

Оценката на Европейската комисия е, че войната, която вътрешният министър поведе с прокуратурата и съда, наруши взаимодействието вътре в МВР и с прокуратурата. Европейската комисия ясно заяви, че докато тази война съществува, няма да има резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

 

Ние вече в предходна декларация заявихме, че уважението на независимостта на отделните власти и доброто взаимодействие са основна предпоставка за добри резултати в сектора вътрешна сигурност.

 

БОРКОР се оказа тигър само на хартия.

 

Докладът на ЕК не може да промени политическото решение на страните-членки, които имат резерви за приемането на България в Шенген. Докладът има констатации, потвърждаващи страховете на вътрешните министри на Франция и Германия още от есента на миналата година за нивата организираната престъпност и корупцията. Един такъв доклад трудно ще ревизира тяхното отношение, което е необходимо на България.

 

След няколко дни ние ще прибави и още аргументи за проблемите в сектора вътрешна сигурност. Няма как да се забравят и българските граждани няма как да забравят злоупотребата и прекомерната употреба на СРС, шумните полицейски акции и прекомерната употреба на сила. Това са вътрешнополитически въпроси, но не по малко от изброените в доклада. Но освен четенето е нужно и чуване, анализиране и разбиране. И затова настояваме ние от БСП.

 

Коалиция за България настоява за сериозен анализ на проблемите,  посочени в доклада. Не е достатъчно да се прочете, трябва и да се анализира.

 

Всички публично трябва да признаем, че с прехвърляне на отговорност и заклеймяване не може да има мотивация за работа и резултати.

 

Ние като отговорна опозиция сме готови да поемем своята отговорност, но само, когато конфронтацията отстъпи пред съгласието по важните проблеми в сектора вътрешна сигурност.

 

Отговорността на управляващите е да предложат реалистични мерки и план за действие, за да постигнем резултатите, които българските граждани и европейските партньори очакват от нас, за да бъдем равноправна част от европейското пространство на свобода и сигурност. За да отговорим и на очакванията на нашите граждани, и на европейските ни партньори за върховенство на закона в България.