Маруся Любчева: Призовавам всички, за които свободата на вероизповеданията е ценност, да не се влияят от манипулативните определения за т.н. "втори синод" в България

Призовавам всички, за които свободата на вероизповеданията е ценност, да не се влияят от манипулативните определения за т

Призовавам всички, за които свободата на вероизповеданията е ценност, да не се влияят от манипулативните определения за т.н. "втори синод" в България. Това заяви българският евродепутат от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Маруся Любчева по време на едноминутното си изказване в рамките на провеждащата се в Брюксел мини-пленарна сесия на Европейския парламент.

"Обръщам внимание на проблема с възобновяването на разкола в Българската православна църква. Разколът в църковните среди се зароди в годините на силна политизация в страната, в период, в който Българската православна църква, както и много други структури, отстояваха мястото си в демократичното лице на България. За съжаление това доведе до обявяване на т.нар. Втори Синод в рамките  на БПЦ. Българският закон за вероизповеданията е силно либерален и всяко едно вероизповедание може да се регистрира на негово основание, стига да няма антихуманни цели", заяви пред членовете на Европейския парламент Маруся Любчева.

Тя припомни, че " Законът за вероиповеданията определя БПЦ като традиционна за България и неподлежаща на регистрация. Изборът на Патриарх и Състав на Св Синод  не са обекти и субекти на правото, а подвластни на църковните канони".

"Призовавам всички, за които свободата на вероизповеданията, в съответствие на личните духовни потребности е ценност, да не се влияят от манипулативните определения за т.н. втори синод. Такъв няма как да бъде регистриран", завърши Маруся Любчева.