Цветелина Пенкова с ключови срещи на високопоставен форум на ООН в Африка за управление на интернета

05.12.2022 г.

Как да се гарантира свързаност и интернет достъп във всички части на света? Към момента около 3 милиарда души все още нямат достъп до онлайн пространството. Това са само част от темите, които бяха обсъдени на  17-ото издание на ежегодната конференция „Форум за управление на интернета“, организирана от ООН, която се проведе в Адис Абеба, Етиопия. Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова проведе ключови срещи с високопоставени лидери на форума. В Адис Абеба разговаряха министри, депутати от цял свят, представители на световни водещите компании в технологиите и науката и представители на неправителствени организации.

С Натаниел Фатик, посланик по киберпространството и цифрова политика към Държавния департамент на САЩ, Цветелина Пенкова обсъди сътрудничеството между ЕС и САЩ. Винтън Грей Церф, вицепрезидент в Google и „бащата на интернета”, акцентира върху социалните измерения на интернета и нужда от критично мислене с оглед на огромния обем на данни и информация, до които имаме достъп днес.

Изпълнителният директор на ICANN, Гордон Марби, заяви, че за да продължи глобалната свързаност и прогрес, трябва да се ангажират всички заинтересовани страни.

Цветелина Пенкова се срещна с парламентаристи от над 15 африкански страни – Зимбабве, Кения, Малави, Гана, Танзания, Нигерия, Гамбия, Замбия, Ботсвана, Камерун, Джибути, Уганда. След разговорите с тях беше убедена: „Диалогът е ключов за ефективно сътрудничество и реални резултати.“

Представителите от Африка споделиха колко е важно партньорството с ЕС - техническата и финансова подкрепа от европейските програми. Изразиха и притеснения, че програмите и финансирането не са съобразени с конкретните нужди по места и не постигат резултати, полезни и нужни на хората и икономиката.

„70% от населението в Африка има достъп до интернет, едва 25% го използва. Липсват  информация и обучения, манипулира се онлайн информацията, изобилстват фалшиви новини, липсва адекватно законодателство в африканските държави, има множество кибер-атаки“, тези проблеми изтъкна Цветелина Пенкова след участието си в конференцията.

„Срещите ми с колегите от Африка ще продължат и след края на форума – да, имаме какво да споделим като опит и експертиза. Често отбелязваме, че влиянието на ЕС в глобален аспект намалява. На най-значимия световен интернет форум присъстваха над 1000 участници от цял свят. От ЕС имаше един министър. За мен беше чест да съм част от делегацията от ЕП, заедно с още 8 други евродепутати. За да имаме реално значение за Африка, е нужно да присъстваме на място – 1 министър, 0 комисари и 9 евродепутати са крайно недостатъчно за целите и амбициите, които ЕС си поставя“, резюмира евродепутатът.

С управляващия посолството на Република България в Етиопия, Тодор Витев, евродепутатът Цветелина Пенкова обсъди дипломатическите отношения между България и Етиопия, които датират от 60-те години на миналия век. Той прави огромни усилия, въпреки че е единственият български дипломат в страната, за да съхрани българската база в Етиопия, която в момента не се поддържа. Причината е липса на финансиране и персонал. Започнали са разговори за дългосрочно отдаване под наем на свободните помещения на посолството за нуждите на Делегациите на ЕС в Етиопия. Така ще се гарантира поддръжката на българската собственост.Частта от посолството, необходима на България, ще продължи да функционира и има потенциал да се превърне в център на много европейски срещи.

„Тези усилия на наши дипломати зад граница трябва да се признават и уважават. Поех ангажимент към Тодор Витев да съдействам за реализирането на този проект“, ангажира се Цветелина Пенкова.