Антикризисната политика на правителството е провалена

  Антикризисната политика на правителството е провалена

 

Антикризисната политика на правителството е провалена. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев след среща на ръководството на ПКГБ с КТ „Подкрепа". Лидерът на БСП изтъкна, че в разговора със синдиката левицата намира нови аргументи за внасяне на вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Станишев отбеляза, че синдикатът споделя безпокойството на социалистите по отношение на състоянието на страната. Председателят на ПГКБ изрази тревогата си, че  ситуацията в страната се влошава, хората обедняват, а икономиката е застинала. По думите му заради политиката на ГЕРБ  има усещане за безперспективност - не се знае какво се прави и накъде се отива. Станишев подчерта, че предстоящият вот на недоверие на първо място е срещу министър-председателя. „Оттам идват проблемите на управлението", обясни лидерът на БСП. От своя страна главният секретар на КТ „Подкрепа" Андрей Върбанов отбеляза, че нищожна част от изработеното с помощта на синдикатите като антикризисна програма реално се е състояла.

Сергей Станишев изтъкна, че по време на срещата синдикатът настойчиво е поставил въпроса за 1 млрд. и 450 млн.лв., които държавата на практика е откраднала от здравните вноски на българските граждани и е изхарчила незнайно за какво. Лидерът на БСП напомни още, че Здравната каса ежемесечно финансира здравното министерство и се оказва, че държавата реално взема повече от вноските на гражданите, отколкото дава. Станишев заяви, че темата ще бъде обсъдена от юристите на левицата. По думите му има сериозни аргументи за питане до Конституционния съд и има аналогия със случая със средствата от частните осигурителни фондове.

„Виждам системен натиск от страна на правителството върху съдебната система, опит за нейното превземане и опит за нарушаване на независимостта на съдебната власт", коментира Станишев в отговор на журналистически въпрос по повод случващото се около ВСС. „Това е противоконституционно, антиевропейско", възмути се лидерът на БСП. Той изтъкна, че съдебната власт не е на никой премиер и на никое правителство.