Румен Петков с питане за пореден инцидент

Народният представител от Коалиция за България Румен Петков заяви пред представители на медиите в Плевен, че е внесъл питане в Народното събрание по повод случая с бягството на арестуван в Република Кипър Български гражданин

Народният представител от Коалиция за България Румен Петков заяви пред представители на медиите в Плевен, че е внесъл питане в Народното събрание по повод случая с бягството на арестуван в Република Кипър Български гражданин. Ицидентът е от месец май, когато с европейска заповед за арест са задържани двама българи и са екстрадирани със самолет до България. На летището е задържан само единия , а другият е преминал от там „като на парад”, се казва в питането на народния представител. Той настоява  за отговор конвоирани ли са били двамата задържани и ако не защо. Бившият вътрешен министър изисква от вътрешния министър да огласи  какви мерки са предприети за защита на границите на страната ни и на ЕС за да се избегнат поредицата от нарушения, които са факт само в рамките на един месец. Пред медиите Румен Петков припомни инцидентите с избягалата от пристанище Варна 40-годишна гемия и другия – с оставената повече от 6 часа без охрана българска морска граница при случая със загиналия ръководител на наряд в акваторията на Созопол. Народният представител обяви, че има информация за назначена от вътрешния министър ведомствена проверка , за която изрази съмнение, че ще е тенденциозна. Затова той е изпратил сигнал за случая до главния прокурор Борис Велчев.

Румен Петков представи пред медиите информация и за другия подаден от него сигнал до главния прокурор – за публикувания в някои издания случай на корупционна практика в община Плевен. Приложен е и аудиозапис на разговора с  исканите пари, направен от потърпевша гражданка. Народният представител сподели, че има информация и за втора преписка срещу община Плевен – този път за корупционни действия в сферата на пътното строителство. Проверката по случая се води от търновската прокуратура, уточни Петков. Той допълни, че очаква отговора на министър Сергей Игнанов по сигнала за експлоатация на детски труд, при който възпитаници на детски заведения в Плевен са изработили картички с поздрава на плевенския кмет по повод празника на града. Веднага след това ще сезирам прокуратурата и по този случай, заяви Румен Петков.