Бойко Борисов си прави предизборна кампания с пенсиите и заплатите на хората

Юни 07, 2011 Новини БСП 0 1131

  Сергей Станишев: ГЕРБ е най- антиконституционното правителство, което България е имала   Намерението на правителството да увеличи пенсиите и минималната работна заплата е чисто предизборно

 

Сергей Станишев: ГЕРБ е най- антиконституционното правителство, което България е имала

 

Намерението на правителството да увеличи пенсиите и минималната работна заплата е чисто предизборно. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Според социалистите се прави опит с парите на българските данъкоплатци да се купят изборите. БСП напомниха, че само преди няколко месеца управляващите се зарекоха да оставят замразени доходите до 2013г., но сега е дошло време кандидат-президентът Бойко Борисов да си прави кампания.

Станишев изтъкна, че увеличението на доходите, което планират от ГЕРБ не е осигурено финансово и при скандално ниската събираемост на приходи няма откъде да се вземат пари. Лидерът на БСП прогнозира, че ще се наложи актуализация на бюджета, която управляващите ще се опитат да отложат за след изборите. Станишев определи повишаването на доходите като крайно наложителна мярка. Той обаче изрази дълбоките си съмнение, че това, което планира правителството, ще покрие дори инфлацията. Той напомни, че прагът на бедността е 276лв. Според лидера на БСП управляващите се опитват да подкупят хората, но това няма да им помогне, защото българите реално обедняват. От БСП са категорични, че увеличението на пенсиите трябва да е поне с 30лв., а минималната работна заплата трябва да стане 300лв.

Лидерът на БСП коментира и решението на Конституционния съд за   прехвърлянето на активи от частните пенсионни фондове към бюджета на НОИ. „Решението на КС показва, че това е най- антиконституционното правителство, което България е имала", отбеляза Станишев. Той напомни, че това е поредната каша, която управляващите забъркват след хаоса с отпуските, изборното законодателство, бюджета и академичния състав. Според социалистите финансовият министър Симеон Дянков  трябва да бъде отстранен със същите мотиви, с които си отиде наскоро Христина Митрева. „ГЕРБ с полицейски ботуши погази българската Конституция", възмути се депутатът от ПГКБ Любен Корнезов. Той предупреди, че се създава хаос в пенсионното осигуряване, който засяга пряко 100 000 души. Корнезов обясни, че казусът е особен, защото около 108 млн.лв. са в НОИ и лично Бойко Борисов, който е подписал закона, трябва да реши проблема.

Председателят на социалната комисия в парламента  и депутат от ПГКБ Драгомир Стойнев напомни как само преди няколко месеца ГЕРБ се хвалеха, че са решили проблема с пенсионната система. Сега по думите му е видно, че хаосът става по- голям. Стойнев напомни обещанието на БСП да отмени т.нар. пенсионна реформа на ГЕРБ, когато социалистите отново управляват.      

 Текста на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>