Иван Ченчев: Повишаването на доходите в ситуация на криза е най-важно

Окт 26, 2022 Новини БСП в медиите 0 337

26.10.2022 г.

„Продължаваме да държим на социалните мерки. От изслушването на финансовия министър стана ясно нещо, което не ни харесва. Именно, че служебното правителство не е предвидило това, за което ние настояваме толкова много – увеличението на минималната работна заплата, преизчислението на пенсиите. Не получихме и отговор по отношение на предвиждания от тях дефицит. Значи ли това, че служебния кабинет ще внесе едни огромни разходи милиарди за закупуване на още самолети? Това не е необходимо на страната ни в момента. Настояхме за конкретен отговор, но не го получихме. България трябва да бъда държава, която в ситуации като тази да отговаря адекватно за защита на своите граждани.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на радио „Фокус“.

По думите му може и да се говори за коалиция на оръжието, защото в парламента вече има внесени 2 законопроекта, които са свързани с предоставяне на оръжие за Украйна. „Ние сме категорично против. Безпринципно ще бъде да не гледаме националния си интерес по отношение на мерките за гражданите, повишаването на доходите, компенсациите за бизнеса, външната политика“, добави социалистът.

„Стана ясно, че когато беше съборен предишния кабинет не е имало ясна програма какво ще се случва с държавата. Целта е била да бъде съборено редовното правителство понеже наруши доста интереси. Държавниците са тези, които мислят в перспектива, а не просто за следващите избори. Ние в БСП от години се опитваме да разградим модела ГЕРБ-ДПС и да бъдем реалната алтернатива с конкретните предложения. Свикнали сме да бъдем конструктивни и диалогични. Най-важното, за да има държава са хората и нас това ни е приоритет. За да има просперитет е необходима икономика и основното в ситуация на криза е повишаването на доходите. Хората да усетят по джоба си грижата от страна на държава“, коментира Ченчев причините довели до падането на редовния кабинет, както и за настоящите приоритети на левицата.

Той посочи, че кандидатът на ГЕРБ за председател на Народното събрание не е бил приет и се е стигнало до ситуация, в която 3 дни са се водили разговори. „Те изтеглиха своята кандидатура и разбраха, че са в изолация. Тогава трябваше да се постъпи държавнически. Най-възрастният да бъде избран за председател. Отблокирахме държавата, което беше най-важното. Оттук нататък не е уместно всякакво свързване с коалиции, управленски програми и експертни кабинети в рамките на партиите, които подкрепиха г-н Рашидов“, обобщи Ченчев за създалата се ситуация при избора на председател на парламента. Социалистът подчерта, че от „Български възход“ очевидно не са имали решение на този въпрос, тъй като при всяко едно от предложенията за председател на НС са гласували въздържал се.

„Много от служебните министри си позволяват да коментират ситуацията вътре в БСП. Когато са приели да бъдат такива те са там назначени от държавния глава, за да осигурят прозрачни и честни избори. Всичко останало по един или друг начин влияе на изборния процес. Не бива да си позволяват да коментират партийни решения. Точно поради тази причина за втори път призовахме президента да обърне внимание“, каза в заключение Иван Ченчев.