Илиян Йончев, БСП: Минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната

Окт 25, 2022 Новини БСП в медиите 0 366

25.10.2022 г.

„Имайки предвид, че стигнахме до ситуация, в която вкарваме държавата в конституционна криза и не може да стартира работата на Народното събрание – най-логичното беше БСП да предприеме някакъв ход. Ние предложихме естествено най-добрата кандидатура – тази на Кристиан Вигенин. Дълго време я поддържахме. След предложението, което е било на председателския съвет най-възрастния да поеме председателството на НС, да бъдат избрани зам.-председатели, които на ротационен принцип да му помагат активно – тогава се видя, че няма съгласие и дори самия Вежди Рашидов оттегли своята кандидатура. Вече в петък една част от партиите проявиха зрялост и стигнахме до рестартиране на парламента. Защото ние сме в ситуация, в която нито можем да приемаме закони или бюджет, нито да приемем законите по Плана за възстановяване – не можем да правим нищо.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Илиян Йончев в ефира на BGonAIR.

Йончев бе категоричен, че БСП има решение на своя Национален съвет – партията да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“. Той припомни, че през миналата седмица от БСП са поканили парламентарно представените партии на разговори за бюджета и приоритетите, които стоят пред държавата.

„Не е напълно ясно какви ще бъдат парите за следващата година. В Народното събрание все още не е входиран проект за държавен бюджет, говори се за 3 варианта. Важно е да разберем какво е изпълнението на бюджета за 2022 година, защото по изявления на министъра на финансите – в момента сме в излишък близо 1 млрд. Въпросът е как стигаме до този дефицит в следващите 2 месеца, какво налага залагането на 6.6% дефицит за следващата година и тегленето на близо 16 млрд. дълг. Внесли сме законопроект за изменение в Кодекса на труда във връзка с минималната работна заплата. Там сме категорични, че тя трябва да е в рамките на минимум 50% от средната работна заплата. Това означава минимална работна заплата 850 лв. от следващата година. Защото е ненормално при 18% инфлация ние да не актуализираме минималната работна заплата“, коментира народният представител от левицата за изпълнението на настоящия бюджет, приемането на новия и приоритетите на БСП.

Йончев посочи, че от „БСП за България“ вече са внесли и законопроект за безплатни учебници за децата до 12 клас и добави, че предстои да внесат и такъв за безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст. „Има и много други въпроси, които трябва да бъдат решени – таван на цените на електроенергията, компенсациите за горивата, които чуваме, че не са вкарани в държавния бюджет. Компенсациите за парното, природния газ и въобще много въпроси, които касаят оцеляването на хората в тази безпрецедентна криза. Трябва да видим дали е необходимо такива големи разходи в рамките на 1.8% от бюджета за военни разходи – пак ли ще плащаме за чертежи допълнителни 8 милиарда“, допълни социалистът.

Той изрази надежда, че в тази кризисна ситуация народните представители ще разберат, че преди всичко представляват хората, а не тяснопартийните си интереси. „Най-важното е да имаме реален бюджет за 2023 година, който да регламентира съответните компенсационни политики за оцеляване на хората“, обобщи народният представител от социалистическата партия и изрази категорична позиция, че левицата няма как да подкрепи замразяването на минималната работна заплата.

„Ако получим трети мандат и естествено след решение на нашия Национален съвет – бихме водили разговори за съставяне на правителство. Ние няма как да не направим необходимото, защото това е крайния вариант държавата да има правителство“, каза в заключение Илиян Йончев.