Христо Проданов: Не бива да се затягат коланите на прага на тази криза

Окт 25, 2022 Новини БСП в медиите 0 404

Правителството, в което участвахме остави 1.5 млрд. лв. излишък към края на август

„БСП е внесла 10 законопроекта, които основно касаят увеличението на доходите на хората и социалните придобивки. Един от тези 10 е Изборният кодекс - в посока даване на възможност освен с машина, да се гласува и с хартия. Защото трети поредни избори ние видяхме, че има една група от хора, които истински се притесняват и страхуват да отидат и да гласуват на машина. Всъщност тези хора имат желание да гласуват и нашата идея е да им дадем възможност.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов в ефира на БНТ.

По думите му от БСП са постъпили изключително принципно при избора на председател на Народното събрание. „След 3 денонощия и 10 проведени гласувания нищо не се получаваше. Най-разумната позиция беше всички да се обединим около най-възрастния. ГЕРБ си посочи Росен Желязков, ПП си посочиха Никола Минчев, а „Възраждане“ техния кандидат. Ние предложихме Кристиан Вигенин, защото според най той беше най-добрата кандидатура, за да овладява ситуацията в този наистина разпокъсан парламент. Направихме го и, за да дадем възможност на всички останали партии да се обединим около консенсусна и професионална фигура. Ние подкрепяхме още от самото начало и при всяко едно от гласуванията кандидатурата на Никола Минчев. Докато „Продължаваме промяната“ не подкрепиха Вигенин при всички гласувания. На председателския съвет – всички останали председатели на групи и най-вече г-н Вежди Рашидов е помолил Корнелия Нинова тя да предложи тази кандидатура. В миналото те са имали изключително сериозни пререкания от парламентарната трибуна и той направи един жест, в който публично се извини“, обобщи Христо Проданов за сложната ситуация около избора за председател на НС и ключовата роля на левицата при нейното разрешаване.

Социалистът обясни, че е бил направен възможният компромис, който е дал възможност на законодателната власт да започне работа. Той е категоричен, че това не е предпоставка за коалиция и добави, че БСП не са водили с разговори за връщане на хартиената бюлетина, защото не е било редно това да става разменна монета за избора на председател на НС.

„Не можем да си го обясним поради причината, че за 2 месеца не чухме една лоша думичка за ГЕРБ или ДПС примерно, а в същото време служебното правителство се занимаваше основно с БСП и то основно с фалшиви новини. Направихме тогава една позиция по време на предизборната кампания. По време на кампания ефирното време е платено и строго регламентирано. Когато министрите без ограничение във времето сипят лъжи и ние в същото време не можем да излезем публично и да се защитим – това се отразява негативно върху резултата. Точно поради това призовахме президента, както и преди няколко дни – да спрат да се занимават с вътрешнопартийни работи, защото не това е работата на едно служебно правителство. Тяхната работа е да направят честни избори и да решават текущи кризи и проблеми, а те стигнаха до там, че почнаха да се занимават с вътрешнопартийни проблеми и масова чистка. Виждаме фактите такива, каквито са. По време на предизборната кампания говориха за изнасяне на оръжие, а после самите служебни министри отричаха това, което са казали. В последните 2 месеца се съобщаваха какви ли не новини, а ние знаем, че оставихме бюджета към края на август с 1.5 млрд. излишък. Не бива да се затягат коланите на прага на тази криза“, изтъкна Проданов за твърденията на служебното правителство спрямо БСП и в частност за поведението на служебните министри Весела Лечева и Крум Зарков.

Той заяви, че социалистическата партия винаги е била на мнение, че е право изцяло на президента връчването на третия мандат и подчерта, че за левицата е важно да има правителство. По думите му е безотговорно да оставим страната си без кабинет на прага на идващата тежка зима. „Като цяло отговорността за съставяне на правителство е на тези, които свалиха миналото – именно ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Ако се стигне до този вариант сме казали, че мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ под никаква форма няма да подкрепим. Ако бъдем поканени от ПП при втория мандат – ние ще отидем и ще разговаряме по политики и възможност за съставяне на правителство. Относно това, ако бъде връчен на нас мандат – ние ще свикаме своите ръководни органи, за да вземем решение кой каним и как ще опитаме да направим правителство“, допълни народният представител от БСП.

„Всичко, което каза г-жа Нинова към ПП е вярно и трябва да се казва истината във връзка с програмата и социалните постижения. Доставянето на оръжия за Украйна е въвличане на България в конфликта. БСП е партия, която се старае за мирно разрешаване на въпроса и би помогнала в тази посока. Това е нашата позиция и тя не подлежи на промяна“, каза в заключение Христо Проданов.